- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Војници многих држава НАТО одавно у Украјини; Пратимо немачке војне припреме против Русије

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЦрвени трг у Москви
Црвени трг у Москви - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2024
Пратите нас
Војници читавог низа земаља НАТО одавно се налазе у Украјини и активно помажу украјинској војсци, а изјаве француског председника Емануела Макрона о могућности слања снага у Украјину одражавају тежњу Запада да продужи агонију режима украјинског лидера Владимира Зеленског, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Према њеним речима, свакога дана се чују неке потпуно апсурдне изјаве, али, оно што је Макрон дозволио себи да каже умногоме прелази границе.
Са друге стране, додала је она, француски лидер и није рекао ништа ново, јер није тајна да су војници из бројних НАТО земаља већ одавно у Украјини и активно помажу Оружаним снагама Украјине, укључујући у примени западног оружја које је Запад послао Кијеву.

„Иза свих 'мајдана' стајали су такође НАТО стручњаци из САД, Велике Британије, земаља Европске уније. Истовремено, исти тај Макрон је буквално пре готово недељу дана негирао било какво учешће, чак и вероватноћу, да се потенцијални представници Француске, било да су плаћеници или припадници снага безбедности налазе у Украјини“, објаснила је она.

Према њеним речима, иза свих оваквих изјава и поступака „стоји тежња Запада да продужи агонију режима Зеленског, посебно услед све већег дефицита наоружања и људства у украјинској армији“.
Захарова је поручила и да ће Москва учешће западних војника у сукобу у Украјини сматрати директном ескалацијом.

„Овде нема никаквих ризика, ово је ескалација. Свака испорука наоружања води ескалацији, свака наредна транша која се шаље у циљу рата који води кијевски режим и јесте ескалација. Зато, ако се томе додају представници ЕУ који су званично послати или регрутовани у својству неких нових форми плаћеника или како их већ зову, то ће несумњиво бити не ризик од ескалације, већ директна ескалација“, нагласила је дипломата.

Подсетимо, неименовани европски званичник изјавио је да су у Украјини присутне западне специјалне снаге, објавио је „Фајненшел тајмс“.
„Сви знају да су у Украјини присутне западне специјалне снаге, само се то не објављује званично“, цитира лист високог европског војног званичника.
Званичник је додао да Макронова изјава о слању западних војних снага у Украјину има за циљ „стварање обуздавања и неизвесности“ у односима са Русијом.
Француски председник Емануел Макрон у уторак је рекао да су лидери западних земаља разговарали о могућности слања трупа у Украјину, али да консензус још није постигнут. Француски премијер Габријел Атал такође није искључио слање војске у Украјину и додао да Париз „не може да се помири“ са победом Русије.

Русија ће адекватно одговорити на припреме Немачке за рат

Русија пажљиво прати војне припреме Немачке, усмерене против нас, Москва ће адекватно одговорити, поручила је Захарова.
Дипломата је скренула пажњу на изјаву генералног инспектора Бундесвера (Оружаних снага Немачке) Карстена Бројера да немачка војска има пет година да се припреми за могући напад споља.
„Потврђујем да смо уочили пораст милитаристичког расположења. Теза која потиче од највишег политичког руководства модерне Немачке о предстојећем војном сукобу са Русијом, како то формулишу, поново се имплементира у друштвену свест. Пажљиво пратимо немачке војне припреме, усмерене, пре свега, против наше земље “, поручила је Захарова.
Она је уверила да ће на све те поступке, које је Немачка практично већ предузела, Русија адекватно одговорити.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала