- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Русија је испред већине европских земаља и чланица Г7

© Sputnik / Алексей СухоруковРубља и долар
Рубља и долар - Sputnik Србија, 1920, 29.02.2024
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин рекао је у обраћању Федералној скупштини да је руска привреда прошле године бележила раст већи од светске и да је престигла државе „велике седморке“.

"Русија је данас највећа привреда Европе и пета у свету. Темпо и квалитет раста омогућавају нам да тврдимо да и у ближој будућности можемо да направимо корак напред ка четири највеће силе света", рекао је он.

На плану економије у свету руше многи стари стереотипи и монополски системи, истакао је Путин.
„Удео БРИКС у светској економији ће по питању паритета куповне до 2028. Године порасти до 36,6 одсто, док ће се удео велике седморке спустити на 27,8 одсто“, навео је он.
Према његовим речима, Русија ће изградити нову глобалну финансијску архитектуру на напредној технолошкој бази, ослобођену политике.
Он је додао да је Русија спремна на дијалог са свим земљама како би се створила нова контура једнаке и недељиве безбедности у Евроазији.
„Очигледно је да је потребно у догледној будућности радити на формирању нове контуре једнаке и недељиве безбедности у Евроазији. Спремни смо за садржајан разговор на ову тему са свим заинтересованим земљама и удружењима“, додао је руски лидер.
Такође је додао да би удео увоза у Русији до 2030. године требало да се смањи на 17 одсто БДП-а.
„Навешћу још неколико бројки. Године 1999. удео увоза у нашој земљи достигао је 26 одсто БДП-а, скоро 30 одсто свега се увозило из иностранства. Прошле године већ је износио 19 одсто БДП-а или 32 трилиона рубаља. А у периоду до 2030. треба да достигнемо ниво од највише 17 одсто БДП-а“, рекао је председник.
Инвестиције у Русији су за девет месеци 2023. порасле за 26,6 одсто у односу на план од 15,1 одсто, рекао је руски лидер и додао да треба „наставити да се крећемо убрзаним темпом.

О домаћим предузећима

Домаћа предузећа треба да послују под руском јурисдикцијом, рекао је руски председник.
„Основни услов: домаћи бизнис мора да послује под руском јурисдикцијом, а не да износи средства у иностранство, где, како се испоставило, све може да се изгуби. А сада се састајем са колегама из бизниса и размишљамо како бисмо им помогли да нешто оданде извуку“, објаснио је Путин.
Али, нема потребе да износити их тамо и онда нећемо решавати како да их вратимо, констатовао је он.
„Треба улагати ресурсе у Русију, у регионе, у развој компанија, у обуку кадрова. Најпоузданија заштита имовине и капитала руског бизниса је наша јака, суверена земља“, закључио је Путин.
Обраћање руског председника Владимира Путина - Sputnik Србија, 1920, 29.02.2024
РУСИЈА
Путин: Бесмислице да ће Русија напасти Европу - Запад мисли да је рат цртани филм /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала