- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Судија у Илиноису забранила Трампу да учествује на страначким изборима у тој земљи

© AP Photo / Charles KrupaБивши амерички председник Доналд Трамп
Бивши амерички председник Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 29.02.2024
Пратите нас
Судија америчке савезне државе Илиноис Трејси Портер забранила је да се на гласачком листићу на предизборима Републиканске странке нађе име бившег председника Доналда Трампа, због негове наводне умешаности у побуни на америчком Капитолу у јануару 2021.
Како преноси Ројтерс, она је одложила ступање на снагу те одлуке, пошто се очекује да Трампов тим уложи званичну жалбу на пресуду, тако да се очекује да коначну пресуду донесе Врховни суд.
Организација „Слобода говора народу“, која је предводила кампању да се Трампу не дозволи учешће на предизборима у Илионису, поздравила је пресуду као „историјску победу“.
Портпарол Трампове кампање, највећег фаворита да буде кандидат Републиканске странке на председничким изборима у новембру, поручио је да је реч о „неуставној пресуди, на коју ће се жалити“.
Трампу је претходно забрањено да учествује на републиканским предизборима у државама Колорадо и Мејн, али се очекује да Трамп и на те пресуде уложи жалбе.
Устав САД забрањује обављање јавних функција онима који су положили заклетву да ће поштовати Устав САД, а затим се „упустили у побуну, или пружили помоћ или подршку непријатељима“.
Трампове присталице су 6. јануара 2021. напале полицију и преплавиле Капитол у покушају да спрече Конгрес да потврди изборну победу Џозефа Бајдена на председничким изборима 2020. године.
Трамп је претходно одржао запаљиви говор присталицама, рекавши им да оду на Капитол и „да се паклено боре“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала