- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Хеликоптери Ка-52 - Sputnik Србија

Шолц: Нећемо испоручити ракете Кијеву, јер могу да погоде Москву

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 736. Руске снаге ослободиле су насеље Петровско на авдејевском правцу. У нападу руске војске уништен је паркинг за систем „хајмарс“ и погон за производњу дронова украјинских Оружаних снага код Николајева. Руски ПВО системи су током протеклог дана изнад Белгородске области уништиле три украјинска дрона.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:59 29.02.2024
Портпарол америчког Стејт департмента Метју Милер изразио је уверење да руски председник Владимир Путин лично прати шта амерички Конгрес ради по питању договора о додатној помоћи Украјини.
„Знам да наши противници помно прате акције Конгреса када је у питању Украјина. Најважније је да председник Путин, уверен сам, посматра и чека“, рекао је он новинарима на брифингу.
Милер је додао да не само противници, већ и амерички савезници „помно прате догађаје на Капитол Хилу“.
21:41 29.02.2024
Берлин се уздржава од испоруке крстарећих ракета Таурус Кијеву јер имају домет да погоде циљеве у Москви, рекао је немачки канцелар Олаф Шолц.
„Таурус (ракета) има домет од 500 километара, а ако се користи неправилно, може да погоди мету негде у Москви“, рекао је он током сусрета са становницима Дрездена.
Шеф владе је напоменуо да би за обезбеђење контроле употребе ракета Таурус било неопходно послати немачко војнике у Украјину, али је то, према његовим речима, искључено.
„Користим дипломатски речник: и други су се побринули да знају шта тачно и где слеће“, додао је Шолц.
20:33 29.02.2024
Систем ПВО оборио је украјинску беспилотну летелицу изнад територије Курске области, саопштило је руско Министарство одбране.
14:21 29.02.2024
Бивши амерички обавештајац открива које градове ће Украјина изгубити
Украјина ће изгубити контролу над неколико великих градова ако се сукоб одмах не заврши, изјавио је бивши амерички обавештајац Скот Ритер у интервјуу за Јутјуб канал „Дајалог воркс“.

„Појављује се све више знакова да се овај сукоб неће завршити све док Одеса, Дњепропетровск, Харков и Николајев не постану руски. Можда и више градова ако Украјина настави ову лудост“, рекао је експерт.

Ритер Скот је навео да Украјина лако може да изгуби још 20 одсто територије ако не прекине да слуша своје НАТО инструкторе.
12:42 29.02.2024
Украјинска војска је испалила 13 граната калибра 155 и 152 милиметра на Доњецк и Горловку, саопштио је представник Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију питања повезаним са ратним злочинима Украјине (СЦКК)
11:28 29.02.2024
Уништен украјински дрон изнад територије Белгородске области, саопштили су у Министарству одбране Русије.
10:47 29.02.2024
Најновије из брифинга Министарства одбране Русије:
- На купјанском правцу су јединице „Запад“ побољшале положаје у Харковској области и ДНР-у. Украјинска војска је изгубила око 50 војника, тенк, два оклопна возила и три аутомобила. Уништена је хаубица америчке производње М198, самоходна хаубица „краб“, „акација“, Мста-Б, „гвоздика“ и оруђе Д-30.
- Јединице „Југ“ су поразиле украјинску војску и технику у ДНР-у. Украјинска војска је изгубила 600 војника, два тенка, М113 америчке производње и десет аутомобила. Уништен је вишецевни бацач ракета „ураган“, самоходна хаубица „краб“, оруђе Д-20 и хаубица Д-30.
- У правцу Авдејевке су јединице „Центар“ заузеле погодније позиције и поразиле украјинску војску и технику у ДНР-у. Украјинска војска је изгубила око 495 војника, седам тенкова, четири оклопна возила и 11 аутомобила. Уништене су три хаубице Д-20, хаубица Мста-Б, самоходна хаубица „гвоздика“ и две хаубице Д-30.
- На јужнодоњецком правцу су јединице војске „Исток“ поразиле укарјинску војску и технику у ДНР-у. Непријатељ је изгубио око 105 војника, три аутомобила, хаубицу Д-20, као и самоходну хаубицу „гвоздика“.
- На херсонском правцу је руска војска заузела погодније позиције и уништила украјинску војску и технику у Запорошкој области и Херсонској области. Украјинска војска је изгубила око 50 војника, пет аутомобила и станицу за радиоелектронску борбу „буковељ-АД“.
- Руска војска је на Херсонском правцу уништила украјинску диверзанстку групу за специјалне операције украјинске војске, која је покушала да се искрца на Тендровску превлаку. Потопљена су четири чамца, а пет се вратило. Украјина је на овом правцу изгубила око 25 војника, а један је ухапшен.
- ПВО средства су оборила девер америчких „хајмарса“ и две бомбе ЈДАМ. Уништено је 93 украјинских дронова у ЛНР-у, ДНР-у и Запорошкој области.
10:12 29.02.2024
Место Кринки и његова околина потпуно су очишћени, али се настављају покушаји украјинских оружаних снага да се искрцају на једно од острва. Ситуацију контролише руска војска, изјавио је начелник Херсонске области Владимир Салдо.
Он је рекао да је прекјуче било покушаја украјинских Оружаних снага да се искрцају са стране Црног мора, али је он спречен.
„Убијено је 20 војника. Заробљена су три чамца. Наоружање на њима је такође скоро у потпуности натовско. Настављају се покушаји и борбена дејства, али сада све то контролише наша војска“, истакао је Салдо.
09:18 29.02.2024
Медији: Сукоб Шолца и Макрона због Украјине прерастао у отворено непријатељство
Несугласице између немачког канцелара Олафа Шолца и председника Француске Емануела Макрона због помоћи Украјине је перарастао у отворено непријатељство, пише лист „Политико“.
Немачки званичници истичу да француски председник даје тешке изјаве о Украјини, али у ствари Француска пружа много мање помоћи у поређењу са Немачком.
Према подацима Килског института светске економије, Берлин је дао или планира да испоручи Кијеву помоћ у износу који је већи од 17 милијарди евра, а Париз – само 640 милиона долара.
09:10 29.02.2024
08:23 29.02.2024
Ситуација на авдејевском и запорошком правцу и даље је тешка за Оружане снаге Украјине, поједини команданти погрешили су у контроли ситуације, саопштио је главнокомандујући украјинских снага Александар Сирски.
Сирски је на друштвеним мрежама написао да се „посебно напета ситуација развила на авдејевском и запорошком правцу“.
„Жестоке борбе се воде код насеља Вербово и Работино“, рекао је он.
„У току рада поједини команданти су имали одређене погрешне процене у контроли ситуације и процени непријатеља, што је директно утицало на јачину одбране на појединим правцима. Предузео сам све кораке да се ситуација поправи на лицу места. Уз издвајање додатне муниције и материјалних средстава, као и неопходних резерви“, додао је главнокомандујући.
08:13 29.02.2024
Председник Аргентине: Организоваћемо самит „латиноамеричке подршке“ Украјини
Председник Аргентине Хавијер Милеј изјавио је да планира да 2024. године организује самит за „подршку Латинске Америке“ Украјини, пише лист „Фајненшнал тајмс“.
Према информацијама листа, политика аргентинског председника према Украјини се разликује од неутралније позиције о сукобу лидера неколико других земаља региона као што су Бразил и Мексико.
У чланку се наводи да Милеј даје приоритет алијансама са земљама које, наводно, „штите слободу“, укључујући САД, Израел и Украјину, којој је он поклонио два војна хеликоптера руске производње.
07:45 29.02.2024
07:35 29.02.2024
У граду Херсону, који је под контролом кијевских снага, оштећена је зграда управе и критични инфраструктурни објекат, изјавио је начелник украјинске Херсонске обласне војне управе Александар Прокудин.
Он је додао да је у експлозијама оштећено још неколико административних зграда у Херсонској области.
07:31 29.02.2024
Руске снаге уништиле су велики број утврђења Оружаних снага Украјине у селу Часов Јар у Артјомовском округу ДНР помоћу тешких минобацача, ракетних система и активним ваздушним нападима, изјавио је за Спутњик пензионисани потпуковник Народне милиције ЛНР Андреј Марочко, позивајући се на сопствене изворе.
Он је додао да су та утврђења стварања још од 2014. године.
Марочко је нагласио да у циљу смањења губитака, украјинска војска мора да се осипа и скрива у подрумима вишеспратница и приватних кућа.
07:27 29.02.2024
Артиљерци 200. посебне гардијске моторизоване бригаде Северне флоте, која делује у саставу Јужне групе снага, уништили су осматрачницу Оружаних снага Украјине са извиђачима код Соледара у Донбасу, изјавио је за Спутњик припадник бригаде са позивним „Ураган“.
Он је напоменуо да је напад извершен вученим топом 2Б16 „нона К“ калибра 120 милиметара.
Према његовим речима, на тај начин украјинске снаге остале су без могућности надгледања одређеног подручја и, сходно томе, руска пешадија сада може да се креће много безбедније, а мање су шансе да украјинске снаге добију информације о локацији пешадије.
07:23 29.02.2024
Руски ПВО системи уништили су током ноћи украјнску беспилотну летелицу авионског типа изнад Курске области Русије, саопштило је руско Министарство одбране.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала