- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Британска морнарица испаљује ракете као одговор на акције Хута у Црвеном мору - Sputnik Србија

УЖИВО Хути најавили „војна изненађења“, а Нетанијаху да ће рат трајати до потпуне победе

Пратите нас
Рат Израела и Хамаса ушао је у 146. дан. Више од 100 Палестинаца је убијено, а 760 рањено у израелском нападу на људе који су чекали помоћ на северу Газе, тврде власти у тој енклави.
Јеменски Хути упозорили су данас да ће својим непријатељима приредити "изненађења" током акција у Црвеном мору. Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је вечерас да расте притисак да се заустави рат у Гази, али је истакао да ће му се одупрети и да ће се офанзива наставити до потпуне победе.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:56 29.02.2024
Тајани: Потребан хитан прекид вате у Гази, Израел да заштити цивиле
Италијански министар спољних послова Антонио Тајани поручио је данас да је потребан хитан прекид ватре у Гази и позвао Израел да заштити цивилно становништво.
„Трагичне смрти у Гази указују на потребу за хитним прекидом ватре како би се омогућила већа хуманитарна помоћ, ослобађање талаца и заштита цивила. Снажно тражимо од Израела да заштити становништво у Гази и да ригорозно утврди чињенице и одговорност“, написао је Тајани на Иксу.
Раније данас, више од 100 особа је страдало, а више од 700 је повређено у пуцњави израелске војске на Палестинце који су чекали у реду за храну, саопштено је из Хамаса.
С друге стране, израелски званичници тврде да је велики број жртава резултат стампеда, а не напада израелске војске.
Из ИДФ-а су, међутим, признали да су њихови припадници пуцали на неке Палестинце који су кренули према војницима и тенку на контролном пункту.
20:32 29.02.2024
Нетанијаху: Расте притисак да се заустави рат, али ја ћу му се одупрети
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је вечерас да расте притисак да се заустави рат у Гази, али је истакао да ће му се одупрети.
Он је на конференцији за медије поручио да ће се офанзива у Појасу Газе наставити до „потпуне победе“, преноси „Тајмс оф Израел“.
Додао је да ће се поред сукоба у Кан Јунису, ИДФ фокусирати и на борбе против Хамаса у централном делу Појаса Газе и Рафи, граду на граници са Египтом.
„Они који не учествују у борбама биће евакуисани, хуманитарна помоћ ће им бити послата, а међународно право ће се поштовати“, поручио је Нетанијаху.
Истакао је да ће Израел учинити све како би вратио таоце које Хамас држи у Појасу Газе.
„Захтевам да буду објављена имена свих талаца који би требало да буду ослобођени у оквиру предложеног договора“, рекао је израелски премијер, додавши да је прерано рећи да ли ће договор бити постигнут.
Нагласио је да Израел, у сваком случају, неће капитулирати пред захтевима Хамаса.
„Одлучни смо да вратимо све таоце“, поручио је Нетанијаху.
20:08 29.02.2024
Бајден разговарао са председником Египта и емиром Катара о рату у Гази
Председник САД Џозеф Бајден разговарао је данас са председником Египта Абделом Фатахом ел Сисијем и емиром Катара шеиком Тамимом Бин Хамадом ел Танијем о рату у Гази, саопштила је Бела кућа.
Бајден је, на одвојеним састанцима са Сисијем и емиром Катара, разговарао о рату у Гази и њиховим напорима да обезбеде ослобађање талаца које држи Хамас.
Председник САД је захвалио Сисију на вођству Египта у испоруци хуманитарне помоћи Гази.
Лидери су истакли да би ослобађање талаца резултирало тренутним и трајним прекидом ватре у Гази у периоду од најмање шест недеља, наведено је у саопштењима Беле куће после разговора са Сисијем и катарским емиром.
Разменили су мишљења о томе како би се тако продужени период затишја могао уградити у нешто трајније.
Они су, такође, разговарали о планирању повећања хуманитарне помоћи Гази и о томе како би прекид ватре у оквиру споразума о таоцима додатно помогао да се ти напори омогуће и осигура да помоћ стигне до цивила којима је потребна широм Газе.
Они су, такође, разговарали о трагичном и алармантном инциденту који се раније данас догодио на северу Газе и изразили жаљење због губитка живота цивила.
20:04 29.02.2024
Број убијених у израелском нападу на људе који су тражили помоћ повећан на 112
Министарство здравља Газе наводи да је потврђена смрт још осам особа након што су њихова тела стигла у болницу Шифа, додајући да се преостале жртве и даље извлаче из подручја где су израелске трупе пуцале на Палестинце који су чекали да приме хуманитарну помоћ.
Најмање 760 људи такође је рањено у инциденту, наводи Министарство, пренела је „Ал Џазира“.
17:30 29.02.2024
Бајден: Данашњи инцидент у Гази ће закомпликовати преговоре о примирју
Амерички председник Џо Бајден изјавио је данас да је добио опречне извештаје о смртоносном инциденту у северном делу Газе, у којем је страдало више од 100 особа, и додао да ће инцидент закомпликовати преговоре о прекиду ватре између Израела и Хамаса.
"Постоје две супротстављене верзије онога што се догодило", рекао је Бајден, одговарајући на питања новинара, додавши да САД "проверавају" шта се догодило, преноси америчка телевизија НБЦ.
Он је нагласио да остаје оптимиста када је реч о потенцијалном примирју за које је претходно рекао да ће бити постигнуто до понедељка следеће недеље.
"Нада никад не умире. Разговарао сам телефонм са људима у региону. Вероватно неће бити у понедељак, али ја се надам", рекао је Бајден.
17:26 29.02.2024
Хути најавили „војна изненађења“ у акцијама у Црвеном мору
Јеменски Хути упозорили су данас да ће својим непријатељима приредити "изненађења" током акција у Црвеном мору.
"Наше војне операције ће се наставити и напредовати и имамо изненађења која наши непријатељи уопште нец́е очекивати“, рекао је лидер групе Хути Абдул Малик Ал-Хути у телевизијском говору.
Хути су више пута лансирали дронове и ракете ка међународним комерцијалним бродовима од новембра, рекавши да то чине из солидарност са Палестинцима и против војних акција Израела у Гази.
Њихови напади у Црвеном мору пореметили су глобално бродарство и приморали фирме да се преусмере на дужа и скупља путовања око јужне Африке, а ове акције су подстакле страх да би се рат између Израела и Хамаса могао проширити и и дестабилизовати шири Блиски исток, наводи Ројтерс.
САД и Британија почеле су да нападају положаје Хута у Јемену прошлог месеца у знак одмазде за нападе на бродове у Црвеном мору.
17:23 29.02.2024
Бела кућа о израелском смртоносном нападу у Гази: Озбиљан инцидент
Бела кућа данас је саопштила да испитује извештаје према којима су израелске снаге отвориле ватру на Палестинце који су чекали хуманитарну помоћ у близини града Газа, описујући то као "озбиљан инцидент".
"Оплакујемо губитак невиних живота и препознајемо страшну хуманитарну ситуацију у Гази, где невини Палестинци само покушавају да прехране своје породице“, истакао је портпарол Националног безбедносног савета Беле куће.
Он је додао да инцидент наглашава важност ширења и одржавања протока хуманитарне помоћи у Појас Газе, укључујући и период током потенцијалног привременог прекида ватре, преноси Ројтерс.
Канцеларија за медије палестинских власти у Гази под контролом Хамаса тврди да су у израелским војним ударима убијена 104 Палестинца и рањено још 700, док су окупљени чекали на камионе помоц́и у граду Гази.
15:54 29.02.2024
Израел: Палестинце прегазили камиони, неки су погинули у стампеду
Потпарол израелске владе Ави Химан изјавио је да смрт Палестинаца, који су погинули чекајући испоруку хуманитарне помоћи, представља трагичан догађај али је навео да је према прелиминарним извештајима, до инцидента дошло због тога што су возачи камиона из Газе с товаром упали међу гомилу.
"У неком тренутку камиони су били преплављени и возачи камиона из Газе, који су били цивили, упали се у гомилу људи, прегазивши, колико схватам, десетине људи", саопштио је Химан.
Додао је да је инцидент "очигледно трагедија", али да детаљи још увек нису познати, јавља Ројтерс.
Према почетној истрази ИДФ-а о гужви у северној Гази јутрос, велика већина жртава је прегажена.
Инцидент је почео око четири сата ујутро, када је око 30 камиона са хуманитарном помоћи стигло на обалу града Газе, да испоруче храну Палестинцима у насељу Римал.
Хиљаде Палестинаца појурило је до камиона након што су прошли контролни пункт ИДФу централној Гази, што је довело до стампеда у којем је на десетине Палестинаца рањено и убијено, неки након што су их камиони прегазили, наводи истрага, преноси Тајмс оф Израел.
Канцеларија за медије палестинских власти у Гази под контролом Хамаса саопштила је да је у израелским војним ударима убијено 104 Палестинца и рањено још 700, док су окупљени чекали на камионе помоћи у граду Гази.
Претходно је Министарство здравља Појаса Газе саопштило да је од почетка израелске војне офанзиве, након напада Хамаса 7. октобра прошле године, најмање 30.035 Палестинаца убијено, а 70.457 рањено.
15:34 29.02.2024
Абас осудио "масакр" над Палестинцима који су чекали хуманитарну помоћ
Канцеларија председника Палестинске самоуправе Махмуда Абаса осудила је "масакр који је јутрос спровела израелска окупациона војска“, након извештаја да је израелска војска отворила ватру на људе који су примали помоћ у граду Гази.
"Убиство великог броја невиних цивилних жртава које су ризиковале егзистенцију саставни је део геноцидног рата који је окупациона влада починила против нашег народа“, наводи се из председничке канцеларије, а преноси палестинска агенција WAFA.
Из канцеларије је додато да Израел сноси пуну одговорност за смрт Палестинаца као и да ће одговарати пред међународним судовима, пише Ал Џазира.
Канцеларија за медије палестинских власти у Гази под контролом Хамаса саопштила је да је у израелским војним ударима убијено 104 Палестинца и рањено још 700, док су окупљени чекали на камионе помоћи у граду Гази.
15:16 29.02.2024
Хамас упозорава да ће прекинути преговоре о таоцима због смрти 104 Палестинца
Хамас је данас упозорио да би могао да обустави учешће у преговорима о ослобађању талаца након што је, према тврдњама здравствених власти у Гази, убијено више од 100 Палестинаца који су чекали у реду за хуманитарну помоћ у Гази.
"Преговори које води руководство покрета нису отворен процес по цену крви нашег народа", наводи се у саопштењу Хамаса, преноси Ројтерс.
Званичник Хамаса Изат ал-Ришк рекао је да тренутни преговори са Израелом неће бити "покриће за наставак злочина непријатеља", наводи Ал Џазира.
15:00 29.02.2024
Израелска пуцњава изазвала је око 10 жртава од стотина људи који су наводно повређени и убијени током јутрошњег налета масе у северном појасу Газе, резултат је почетне истраге израелских снага.
Након стампеда до ког је дошло када су Палестинци покушавали да дођу до камиона са хуманитарном помоћи, у коме је наводно било на о десетине жртава, мала група Палестинаца почела је да се креће ка ИДФ трупама стационираним у тој области.
Војници су, како се наводи, испалили хице упозорења у ваздух и пуцали у ноге оних који су се приближавали снагама, преноси Тајмс оф Израел.
Истрага је открила да су трупе погодиле око 10 Палестинаца у тој области.
Хамас је за 104 мртвих и 760 рањених окривио израелску страну, преноси Тајмс оф Израел.
14:42 29.02.2024
13:46 29.02.2024
Израел присвојио делове земље на Западној обали без плана изградње насеља
Израел је данас присвојио неколико делова земље у близини великог јеврејског насеља у окупираној Западној обали, али је упућени извор рекао Ројтерсу да тренутно не постоји план изградње у том делу палестинске територије.
Израелски извор саопштио је да је циљ да то земљиште постане део насеља Мале Адумим, источно од Јерусалима.
Цивилна управа, која је део израелског Министарства одбране саопштила је да то земљиште заузима око 264 хектара.
Западна обала је међу територијама које је Израел заузео у блискоисточном рату 1967. године, а Палестинци, уз међународну подршку, у тој регији захтевају државност.
Већина светских сила сматра да су израелска насеља незаконита.
12:49 29.02.2024
Волкер Тирк: И Хамас и Израел су починили ратне злочине
Високи комесар УН за људска права Волкер Тирк изјавио је данас да су обе стране у сукобу Израела и палестинског Хамасапочиниле ратне злочине, и позвао да се они истраже и да починиоци за њих сносе одговорност.
''Обе стране јасно су прекршиле међународна људска права и хуманитарне законе, укључујући ратне злочине и могуће друге злочине према међународном праву'', рекао је Тирк, преноси Ројтерс.
Представљајући годишњи извештај о стању људских права у Појасу Газе и на окупираној Западној обали, он је рекао да је његова канцеларија забележила ''многе инциденте који могу представљати ратне злочине израелских снага''.
''Постоје индиције да су израелске снаге учествовале у неселективном или непропорционалном гађању, кршећи међународно право'', рекао је Тирк.
Додао је да палестинске оружане групе које испаљују неселективно пројектиле широм јужног Израела и држе таоце такође крше међународно право.
12:31 29.02.2024
ИДФ о нападу на Палестинце у Гази: Пуцано на оне који су пљачкали товаре помоћи
Јутрос су здравствени званичници Хамаса изјавили да је више од 70 Палестинаца који су чекали хуманитарну помоћ у граду Газа убијено од стране израелских снага.
Израелска војска са своје стране каже да је, док је хуманитарна помоћ испоручивана у северни Појас Газе, избило "насилно окупљање" око камиона, током којег су „Палестинци опљачкали опрему“.
„Током инцидента, десетине становника Газе су повређене услед гурања и гажења“, наводи ИДФ, додајући да се инцидент разматра, преноси Тајмс оф Израел.
Војни извор каже да је након овог инцидента део гомиле почео да се креће према израелским снагама у тој области — које су имале задатак да координирају улазак камиона помоћи у северну Газу — на начин који је „угрозио“ трупе.
Извор каже да су војници „отворили ватру на масу“ и да се истражује и други инцидент, наводи лист.
11:39 29.02.2024
Хамас: Убијено најмање 70 људи у Гази док су чекали испоруку помоћи
У израелским војним ударима убијено је најмање 70 Палестинаца и рањено још 250, док су окупљени чекали на камионе помоћи у граду Гази, саопштила је данас Канцеларија за медије палестинских власти у Гази под контролом Хамаса, преноси Ројтерс.
Болница Камал Адван у Гази примила је тела 10 мртвих и десетине рањених Палестинаца из западног града Газе, рекао је за Ројтерс шеф болнице Хусам Абу Сафија.
"Не знамо колико их има у другим болницама", додао је он.
Израелска војска је саопштила да испитује извештаје о овом нападу.
10:59 29.02.2024
Израелска војска је саопштила да испитује извештаје о израелском нападу на велики број Палестинаца који су чекали хуманитарну помоћ у граду Газа, преноси Тајмс оф Израел.
Према званичницима Министарства здравља у Гази, којим управља Хамас, десетине људи је убијено или рањено у инциденту.
Др Јадалах Шафаи из болници Шифа рекао је да је око 50 људи погинуло, а 250 рањено, наводи Тајмс оф Израел уз коментар да се ове бројке не могу независно проверити.
10:07 29.02.2024
Галант: Сви морају да служе војни рок
Израелски министар одбране Јоав Галант позвао је на укидање изузећа од војног рока за припаднике ултра-ортодоксне јеврејске заједнице и додао да ће подржати закон који ће решити то питање само ако га подрже и министри странака центра - Бени Ганц и Гади Ајзенкот.
Његов став, заједно са растућим притиском на владу да постигне решење за тај дуго одлагани политички "врућ кромпир", могао би да доведе до жестоког сукоба са странкама ортодоксних Јевреја, које су кључне за опстанак владајуће коалиције премијера Бенјамина Нетанијахуа.
Позивајући на усвајање закона који би изменио ситуацију у којој већина младих мушкараца из ултра-ортодоских средина може да избегне обавезну војну службу ако оду на верске студије, Галант је рекао да је притисак због потреба за људством у војсци, услед борби у Појасу Газе и на северној граници Израела, захтева допринос свих сектора друштва, преноси "Тајмс оф Израел".
"Ми ценимо оне који своје животе посвете проучавању Торе. Међутим, без физичког постојања, нема ни духовног постојања. Наши безбедносни изазови показују да свако мора да сноси терет службе. Сви делови друштва", рекао је Галант у телевизијском обраћању из седишта Министарства одбране у Тел Авиву.
Галантово инсистирање, уз подршку посланика странке Национално јединство, из које долазе министри Ганц и Ајзенкот, обојица бивши шефови генералштаба Израелских одбрамбених снага (ИДФ), вероватно ће омогућити влади да усвоји закон.
09:53 29.02.2024
САД страхују да ће Израел покренути копнени напад на Либан
Администрација председника САД Џозефа Бајдена и амерички обавештајни званичници забринути су да Израел планира копнени упад у Либан који би могао бити покренут крајем пролећа или почетком лета, уколико се дипломатским каналима либански Хезболах не натера на повлачење са границе са Израелом.
Позивајући се на неименоване званичнике администрације и обавештајне изворе, Си-Ен-Ен преноси да се о потенцијалном копненом упаду израелске војске у Либан говори толико често, да се помиње и у званичним брифинзима особља администрације.
''Ми радимо под претпоставком да ће до израелске војне операције доћи у наредним месецима. Не наредних недеља, већ касније овог пролећа'', рекао је један званичник Бајденове администрације.
Док су САД кључни посредник у текућим разговорима о прекиду ватре у Појасу Газе, Бајденова администрација је такође водила паралелне разговоре са израелским и либанским званичницима о стварању тампон зоне унутар јужног Либана, што би пропало у случају напада Израела на Либан.
''Мислим да оно што Израел ради јесте да покрећу ову претњу у нади да ће доћи до договора. Неки израелски званичници сугеришу да је то више покушај претње коју могу да искористе. Други о томе више говоре као о војној потреби која ће се догодити'', рекао је званичник.
Други високи званичник Бајденове администрације рекао је да постоје елементи унутар израелске владе и војске који подржавају напад.
''Постоји све већа група која каже - хајде да пробамо. Сваки упад могао би да доведе до велике, велике ескалације чије размере не можемо да замислимо'', рекао је он.
Око 80.000 Израелаца расељено је са севера земље од октобра, услед граничних сукоба Израела и Хезболаха.
''Држава Израел неће се вратити у предратни статус кво у којем Хезболах представља директну и непосредну војну претњу по њену безбедност дуж границе између Израела и Либана'', саопштила је израелска амбасада у Вашингтону.
Последњих дана Израел је појачао своју ваздушну кампању, бомбардујући подручја која се налазе све дубље у Либану.
09:40 29.02.2024
Израел: Ухапшене две особе под сумњом да су планирали терористички напад
Двојица мушкараца ухапшена су под сумњом да су планирали да изврше терористички напад на територији Израела уз помоћ оперативца Хамаса у Гази, саопштили су израелска обавештајна служба Шин Бет и израелска полиција, преноси Тајмс оф Израел.
Како се наводи, двојица осумњичених, 17-годишњак из Јерусалима и његов 29-годишњи рођак из Наблуса, први пут су ступили у контакт са оперативцем за тероризам у Гази прошле године, пре напада Хамаса и рата у Гази 7. октобра, и затражили помоћ у конструисању експлозивне направе, наводи се саопштењу Шин Бета и полиције након завршетка заједничке истраге.
Према налазима истраге, млађи од двојице осумњичених први је ступио у контакт са оперативцем Хамаса преко апликације Телеграм.
Израелска полиција је такође открила да је он на интернету тражио информације о изради експлозивне направе, и да је открио план свом рођаку, који је пристао да му помогне у планирању напада, а затим постао главни контакт за оперативца Хамаса.
Након избијања рата у Гази, оперативац Хамаса прекинуо је контакт са двојицом мушкараца, додаје се у саопштењу.
Очекује се да ће оптужница против њих бити подигнута током данашњег дана, наводи Тајмс оф Израел.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала