- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Асгару Фархадију уручен „Златни печат“ Југословенске кинотеке

© Tanjug / Страхиња АћимовићАсгару Фархадију уручен Златни печат Југословенске кинотеке
Асгару Фархадију уручен Златни печат Југословенске кинотеке - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2024
Пратите нас
Ирански редитељ Асгар Фархади примио је вечерас „Златни печат“ Југослевенске кинотеке уочи пројекције свог остварења „Све о Ели“ који је приказан у оквиру 52. Међународног филмског фестивала - ФЕСТ.

„Провео сам три лепа дана у Србији. Обишао сам музеје, сусрео се са талентованим студентима филма и филмским делатницима. Желим да захвалим ФЕСТ-у на наградама и овој јединственој прилици коју ми је пружио. Изабрао сам да вечерас погледате филм 'Све о Ели', који сам снимио пре 16 година, јер сам мислио да сте новије као што су 'Развод' и 'Херој' можда гледали. Надам се да ће филм у вама пробудити нека питања која ћете понети са собом кући“, рекао је Фархади поздрављен громогласним аплаузом у пуној сали „Макавејев“ Југословенске кинотеке.

Фархадију и Београдски победник

Претходне вечери госту ФЕСТ-а, уметнички директор фестивала и директор Кинотеке Југослав Пантелић је у МТС дворани уручио награду „Београдски победник“ за изузетан допринос филмској уметности.
„Веома сам почаствован што сам примио ову важну и предивну награду. Желим да захвалим фестивалу на овој великој части. Дивно је бити пред оволиком публиком у овако фантастичном биоскопу. Ово је изузетно емотиван тренутак за мене који ћу памтити до краја живота“, рекао је том приликом признати синеаста.
© Tanjug / Страхиња АћимовићДиректор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић уручио иранском редитељу Асгару Фархадију Златни печат Кинотеке
Директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић уручио иранском редитељу Асгару Фархадију Златни печат Кинотеке - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2024
Директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић уручио иранском редитељу Асгару Фархадију Златни печат Кинотеке
Фархади је одржао и мастерклас студентима Факултета драмских уметности у Београду:
„Сусрео сам веома занимљиве и талентоване студенте филма са којима сам имао квалитетне разговоре. Узимајући у обзир њихов таленат, мислим да филм у овом региону има врло светлу будућност. Сигурно ћемо са ових простора убудуће гледати изузетно квалитетне филмове“.

Србија - земља богате културе

Двоструки оскаровац, аутор награђиваних остварења „Развод“, „Трговачки путник“, „Сви знају“, „Херој“ открио је да је пре две недеље завршио сценариo за нови филм:
„Биће то мој први филм на енглеском језику. Надам се да ћете можда баш тај мој нови филм гледати следеће године на овом фестивалу“.
Фархади се сматра једним од најистакнутијих филмских стваралаца светске кинематографије 21. века. Његови сценарији су дубоке социолошке, психолошке и филозофске студије проблема који су универзални у друштву, а његови филмови су стекли признање због фокуса на људску ситуацију и приповедања интимних и изазовних прича о породичним сукобима.
Гост Београда не искључује могућност да би у будућности могао да снима и у Србији:
„Читао сам о књигама писаца са ових простора, истраживао сам и распитивао се. Морам признати да сте земља која има веома богату и квалитетну књижевност и културу. Сан сваког редитеља је да добије инспирацију из неког књижевног дела. Ово је један интересантан и богат део Европе, тако да постоји могућност да снимам овде. Зашто да не“.
© Tanjug / Страхиња АћимовићВелики аплауз за Асгара Фархадија у Југословенској кинотеци
Велики аплауз за Асгара Фархадија у Југословенској кинотеци - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2024
Велики аплауз за Асгара Фархадија у Југословенској кинотеци
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала