- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Доротеј за све: Не квари омладину врхунска књижевност већ врхунско незнање

© Фото : Спутњику уступио АдлигатИзложба предмета, књига и награда Добрила Ненадића под називом „Доротеј за све“ у Адлигату
Изложба предмета, књига и награда Добрила Ненадића под називом „Доротеј за све“ у Адлигату - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2024
Пратите нас
Мене збуњују Срби, иако сам толике деценије утрошио не бих ли бар делимично ухватио интонацију њиховог хора. Бадава. То је нека сасвим загонетна лествица. Мени се чини да је овај народ однекуд забасао на ову планету, рекао је својевремено Добрило Ненадић, аутор романа „Доротеј“.
Поводом појаве гимназија које заобилазе обавезну лектиру - роман „Доротеј“ Добрила Ненадића (1940-2019) због наводно непримерених сцена у врхунском књижевном делу у Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“, у којем се налази легат славног писца и оригинални рукопис романа „Доротеј“ отворена је изложба предмета, књига и награда Добрила Ненадића под називом „Доротеј за све“ са поднасловом: „Не квари омладину врхунска књижевност већ врхунско незнање“.
У сарадњи са Удружењем књижевника Србије изложени су, између осталог, награде Народне библиотеке Србије за најчитанију књигу године за роман „Доротеј“ 1978. године и за роман „Деспот и жртва“ 1999. године, награде „Меша Селимовић“, „Златни бестселер“, „Рачанска повеља“, „Библиос“, „Светозар Ћоровић“, „Борисав Станковић“, Просветина награда и многе друге.

Ништа није опасније од незнања

„Славни Гете је говорио да ништа није опасније него делујуће незнање. Као што је непримерено да удружења која се баве књижевношћу и културом дају професионалне оцене о питањима из полицијске струке, сматрамо да није примерено ни обрнуто. Драго нам је да су полицајци из оглашеног удружења ово изузетно дело прочитали, али би његово тумачење ипак требало да препусте струци која се тиме бави, великом броју врхунских стручњака – писаца, професора и књижевних критичара који су без изузетка у периоду дугом неколико деценија утврдили да роман Доротеј представља књижевно дело високе вредности и да ће свако ко га прочита његовим садржајем, стилом, поруком, топлином и изузетним језиком бити обогаћен“, каже председник „Адлигата“ Виктор Лазић.
© Фото : Спутњику уступио АдлигатЛегат Добрила Ненадића у Ариљу
Легат Добрила Ненадића у Ариљу - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2024
Легат Добрила Ненадића у Ариљу
Лазић је навео да је испрва помислио да се ради о несланој шали када је прочитао вест да су гимназије у Ћуприји и Димитровграду одлучиле самоиницијативно да искључе Ненадићев роман из обраде након што је нерепрезентативни Синдикат запослених полиције тражио од гимназија да се изјасне по ком основу се то дело обрађује у школама, да ли имају сагласност родитеља да деца читају по њима неприкладан садржај, као и шта о роману мисле запослениу школама.
„Затим сам помислио да је у питању незнање на које не треба обраћати пажњу, али да је са појавом професора који самоиницијативу избацују ово дело из лектире постало јасно да се томе мора стати на пут. У потпуности подржавам став професора Филолошког факултета Александра Јеркова да би таквим професорима требало поништити диплому“, истиче Лазић и подсећа да су све школе по закону дужне да реализују обавезне садржаје програма наставе и да професори немају аутономно право да бирају обавезну лектиру.

Ненадићево дело за будуће генерације

По роману „Доротеј“ Добрила Ненадића снимљен је и истоимени филм, а Лазић подсећа и да је Ненадић као врхунски агроном један од најзаслужнијих стручњака за процват малинарства у Србији.
Легат књижевника Добрила Ненадића преузет је за Музеј српске књижевности 2021. године – целокупна његова архива, све награде, преписка са другим славним писцима, мноштво његових личних предмета и писаћи сто, и све се то може видети у Одељењу „Адлигата“ у центру Ариља, сачувано за векове.
© Фото : Спутњику уступио АдлигатКњиге Добрила Ненадића из легата који чува Адлигат
Књиге Добрила Ненадића из легата који чува Адлигат - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2024
Књиге Добрила Ненадића из легата који чува Адлигат
„Управо векови од нас очекују да се Добрила сећамо, да његовим делом оплемењујемо и обогаћујемо будуће генерације. Слава Добрилу! Али вечна слава и његовој неуморној супрузи Петкани, чији живот сведочи о великом човеку, великој љубави и великом разумевању, коју оваква бесмислена хајка нарочито погађа“.

Добрило Ненадић о Србима

А Срби су збуњивали Ненадића:
„Мени се чини да је овај народ однекуд забасао на ову планету. Можда је то посебан одред са Марса, описан у Велсовом 'Рату светова' који је преживео оне опаке бактерије што су иначе уништиле остали део инвазионих снага. Посебан сој отпоран на бактерије задржао се на понајлепшем парчету земљишта, преживео је али се никада није сасвим прилагодио условима и законима планете Земље“.
У Адлигату отворен посбен део посвећен руским регионима  - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2023
КУЛТУРА
Музеј у Београду добио „руски кутак“ - са пола тоне књига /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала