- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Како Турска може да утиче на однос Запада према БиХ и Српској

© РТРСДодик и Ердоган потписали су у Анкари два документа
Додик и Ердоган потписали су у Анкари два документа - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2024
Пратите нас
Добар однос Турске и Републике Српске у будућности може да буде од од пресудног значаја јер је јасно да Запад има намеру да поново заталаса политичке страсти у Босни и Херцеговини, а турски председник Реџет Тајип Ердоган могао би ту да одигра кључну улогу и да неутралише намере Запада.
Ово је став професора Стевице Деђанског и председника Центра за развој међународне сарадње поводом учешћа председника Републике Српске Милорада Додика и српског члана Председништва Босне и Херцеговине Жељке Цвијановић на тродневном дипломатском форуму у Анталији а на позив турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Добра сарадња Турске и Републике Српске

Додик се у међувремену на маргинама форума састао са турским председником, истакавши тим поводом да потпуно дели мишљење Ердогана да је "пропао садашњи поредак у свету и да је неопходно успостављање мултиполарног света“.
Деђански оцењује као врло значајну сарадњу Додика и Ердогана пре свега због односа Запада према РС и самом Додику.
„Врло је добар и користан сусрет Ердогана и Додика зато што у склопу овога што Запад сада поново покушава да узнемири духове у БиХ неки корективни фактор увек може да буде турски председник Ердоган. Зато је важно да имамо добре односе са њим а видимо да то иде у том правцу, јер Ердоган може да неутралише тај напад или притиска Запада,“ оцењује Деђански.
Он истиче да Ердоганова изјава о томе да свет није више исти и да на ствари не треба гледати више само кроз једну (западну) призму звучи више него добро за све грађане нашег региона, посебно за Републику Српску
„Додик је очигледно умео и да се добро представи у том неком спољном свету политике и том чињеницом што води независну политику, и то не мислим само на сусрет са Ердоганом већ и на сусрет са Владимиром Путином пре неколико дана, јер очигледно да је таква политика запажена. То виде и лидери оних држава које не желе да буду под јармом Запада и знају да препознају и цене такав став,“ каже Деђански.

Ни Запад није слеп

С друге стране, додаје он, то виде и политичари са Запада који не могу да остану имуни на то, посебно сада када се развија однос између РС и Турске.
„Ердоган који схвата све то - и да се свете мења и да долази мултиполарно време препознао је у Додику лидера са којим може да разговара о томе. За српски народ је то више него добро,“ мишљења је наш саговорник.
Додик је пред почетак форума рекао да је његова улога да изнесе стање у коме се налази Босна и Херцеговина и да представи положај Републике Српске.
Представници РС очекују низ састанака укључујући и састанак са руским министром спољних послова Сергејом Лаворовом, а Цвијановићева ће имати и своје излагање у оквиру форума.
Он је такође истакао и да Сарајево није консултовало РС приликом доношења декларације којом је Русија критикована на оштар начин због сукоба с Украјином и рекао да је то само још један пример самовоље политичара из Сарајева, који иступају самостално, без обавезних инструкција Председништва БиХ.
Пренос форума можете да пратите ОВДЈЕ.
Реџеп Тајип Ердоган и Милорад Додик  - Sputnik Србија, 1920, 29.02.2024
РЕГИОН
Додик и Ердоган слетели истовремено: Шта председника Српске чека у Анталији /видео/
Жељка Цвијановић и Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2024
РЕГИОН
Додик и Цвијановићева на маргинама форума у Анталији са Ердоганом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала