- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лидер Гагаузије, региона у Молдавији: Желимо подршку Русије; Матвијенко: Став Кишињева русофобски

© Sputnik / Родион Прока / Уђи у базу фотографијаПротест опозиције у Кишињеву
Протест опозиције у Кишињеву - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2024
Пратите нас
Лидер Гагаузије, аутономије на југу Молдавије, Евгенија Гуцул борави у радној посети Москви. Она се састала са председницом Савета Федерације Валентином Матвијенко и том приликом упозорила на притиске из Кишињева.
"На жалост, сада у Гагаузији централне власти угрожавају наша права. То прелази све границе", рекла је Гуцул.
Она је додала да регион жели подршку Русије.
"Дуги низ година, деценијама смо били у пријатељским односима са Русијом. Желимо да тако и наставимо. Желимо да имамо подршку Русије", истакла је Гуцул.
Према њеним речима, неопходно је извршити модернизацију саобраћајница како би грађани могли да путују у Русију. Поред тога, према њеном мишљењу, гагауски пољопривредници треба да имају приступ руским тржиштима.

Матвијенко је истакла да Русија са великим огорчењем прати догађаје у Молдавији и додала да је курс који је заузео Кишињев русофобски.

Такође је рекла да су садашње власти Молдавије само канал за преношење политичког курса који намеће Запад, а то наноси штету целој земљи и није у националним интересима.

Председница Савета Федерације је подвукла да је огорчена чињеницом да молдавске власти теже Европи и хвале се њеним вредностима, али истовремено забрањују рад руских медија и прогоне руски језик.

Према њеним речима, 20 одсто становника Молдавије сматра руски језик матерњим, док 80 одсто говори руским језиком и користи га.
Матвијенко је истакла да два народа повезују велика историја, пријатељство, родбинске и друге везе.
Русија, са своје стране, подржава избалансиран, прагматичан курс Гагаузије и спремна је на све видове сарадње.
"Савет Федерације ће јачати и ширити везе са Гагаузијом: то ни нама ни вама нико не може забранити", додао је матвијенко.
Гагаузија је аутономија на југу Молдавије која се традиционално залаже за зближавање са Русијом, док се званични Кишињев залаже за европске интеграције. У фебруару 2014. године је одржан референдум на тему правца у спољној политици земље. Више од 98 одсто је гласало за интеграцију Молдавије у Царинску унију.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала