- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Маск тужи Опен АИ, познато шта је разлог

© AP Photo / Michel EulerИлон Маск
Илон Маск - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2024
Пратите нас
Амерички предузетник и милијардер Илон Маск поднео је пред судом у Сан Франциску тужбу против калифорнијске компаније Опен АИ, њених суоснивача Сема Алтмана и Грега Брокмана и придружених ентитета, наводећи да су тужени прекршили своје уговорне споразуме у којима се наводи да ће развијати вештачку интелигенцију (АИ) у корист човечанства.
Маск тврди да су га Алтман и Брокман у 2015. години убедили да помогне у оснивању и финансирању тадашњег стартапа Опен АИ и обећали да ће то бити непрофитна организација фокусирана на сузбијање конкурентске претње од Гугла, преноси портал Тех кранч.
Уговор о оснивању захтевао је да Опен АИ своју технологију учини "слободно доступном" јавности, наводи се у тужби.
Опен АИ, компанија која стоји иза генеративног система вештачке интелигенције Чет Џи-Пи-Ти,је упркос томе прешла на профитни модел пословања након склапања партнерства са Мајкрософтом, који је у њу уложио око 13 милијарди долара.
"У стварности, међутим, Опен АИ је претворен у де факто филијалу највеће технолошке компаније на свету, Мајкрософта", тврди тужба, додајући да Опен АИ усавршава вештачку интелигенцију како би максимализовао профит за Мајкрософт, а не да би служио човечанству.
Тужилац сматра да је овај поступак "комплетна издаја Уговора о оснивању" тадашњег стартапа Опен АИ.
Маск је, према тужби, у пероду од 2016. до септембра 2020. године дао Опен АИ више од 44 милиона долара и у неколико првих година компаније био њен највећи дародавац.
Илон Маск је напустио управни одбор Опен АИ у 2018. године и одбио да након одласка прихвати удео у компанији.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала