Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Патријарх Порфирије: Узнемирујући пораст нетрпељивости Кијева према УПЦ, неправда мора бити спречена

© INFORMATIVNA SLUŽBA SPC/ DRAGAN S. TANASIJEVIĆПатријарх Порфирије
Патријарх Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2024
Пратите нас
Патријарх српски Порфирије сматра да украјинске власти нацртом новог закона желе да у потпуности спрече Украјинску православну цркву у даљем вршењу њене вековне спасоносне мисије међу наследницима древне Кијевске Русије.
Патријарх Порфирије реаговао је поводом писма које је патријарх московски и све Русије Кирил послао поглаварима православних цркава и међународним организацијама због недавне одлуке украјинског парламента да усвоји у начелу нацрт закона број 8371, који предвиђа забрану канонске Украјинске православне цркве Московске патријаршије.
„Искрено смо узнемирени експоненцијалним порастом нетрпељивости украјинских власти према јединој канонској Цркви у Украјини, а посебно смо забринути због њихове намере да овом безакоњу дају легитимност усвајањем дискриминаторних закона“, нагласио је српски патријарх и додао:
„Стога, увек и свуда, колико можемо, сведочећи о страдању Украјинске православне цркве, упућујемо захтеве свим представницима међународне заједнице који имају власт, да спрече ову неправду. Највиша архипастирска руководећа тела наше Свете Цркве не престају да позивају наш верни народ да се моли за украјинску православну браћу и, по могућности, да пружи материјалну и нематеријалну помоћ онима који су претрпели штету у условима ратних дејстава и као резултат прогона од стране безбожних власти“.
Патријарх Порфирије је истакао да се моли за страдални народ Украјине.
Како је додао, у СПЦ ће се и даље усрдно молити за многострадалну Украјинску православну цркву и наставити да пружају њеној јерархији, свештенству и верном народу и сваку другу врсту подршке, која би им помогла да одоле свим искушењима, кроз која сада пролазе.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала