- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Серија „Траг дивљачи“ од 2. марта на РТС-у: Неке тајне из филма ће се открити

© Фото : ПромоРаша Буквић у улози новинара у филму "Траг дивљачи"
Раша Буквић у улози новинара у филму Траг дивљачи - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2024
Пратите нас
Серија „Траг дивљачи“, базирана на литерарним делима Живојина Павловића, која су Ђорђу Милосављевићу, Димитрију Војнову и Ненаду Павловићу послужила за креирање сценарија, емитоваће се од 2. марта на Првом програму РТС-а.
Филм „Траг дивљачи“ у режији сина Живојина Павловића, Ненада Павловића,имао је премијеру пре више од годину дана.
Серија ће се разликовати од филма и то на један врло интересантан начин. Показаће како је ауторски тим богато учествовао у одабиру, рецимо, екстеријера, каква је фотографија и режија и та драматургија је на неки начин мало другачија у серији“, рекла је за РТС глумица Милена Павловић, ћерка Живојина Павловића.
Радња серије смештена је у Југославију, 1979. године. Југослав је амбициозни репортер у држави која строго контролише медије. Благоје је пуковник Удбе пред пензијом, скрхан здравственим проблемима. Путеви им се укрштају када обојица одлазе да истраже случај свирепог убиства у источној Србији.
„Интересантно је што се неке тајне које су остале мистерије у филму овде откривају. Неки ликови су добили другачију слику и њихове линије су занимљивије, али боље представљене, више су објашњене него у филму. Добили су већи простор и чак је и крај мало другачији“, открила је позната глумица.
Јунаци серије су, према њеним речима, „људи који су у неком безнађу, беспарици који се сналазе, а опет су у контакту са центром, тј. са Београдом, на један специфичан начин“:
„То је наша неисцрпна тема коју је Живојин обрађивао и која се и овде види“.
© Фото : Спутњику уступио РТСНеке мистерије из филма ће се разрешити у серији
Неке мистерије из филма ће се разрешити у серији - Sputnik Србија, 1920, 29.02.2024
Неке мистерије из филма ће се разрешити у серији
Ослањајући се на романе Живојина Павловића „Траг дивљачи“, „Лов на тигрове“, „Вашар на Светог Аранђела“, “Зид смрти“, приповетку „Легенда“ и друге, али и „Лапот“ који се бави суровим ритуалом оцеубиства, редитељ Ненад Павловић се враћа у митску прошлост нашег народа и суочава нас с мрачним деловима наше историје. Отуда је изабрао аутентичне локације за снимање, између осталог и породичну кућу Павловића у селу Вратарница код Зајечара.

„Снимање на локацији где се налази породична кућа Живојинове мајке Маре био је драгоцен. Самим доласком на ту локацију, сећањем на његове приче, као и оне које је провукао кроз своја књижевна дела – тај сусрет је био фасцинантан. На самом снимању у једној сцени је Мики Манојловић који тумачи лик пуковника Удбе, свирепог државног убицу и моћника, али који је из тог краја, одао омаж Жики тако што је реч изговорио с посебним нагласком, специфичним за Жику и за тај крај – то је суптилан детаљ који говори много о лику, а који је непроцењив за филм“, рекао је раније за Спутњик Ненад Павловић.

Серија има четири епизоде а главне улоге играју Предраг Манојловић, Радивоје Буквић, Нада Шаргин, Милош Тимотијевић, Драган Бјелогрлић, Милена Павловић, Јово Максић, Петар Зекавица, Милан Чучиловић, Филип Шоваговић, Мирко Влаховић, Ненад Хераковић, Павле Чемерикић, Сања Марковић и Борис Миливојевић.
Раша Буквић у улози новинара у филму Траг дивљачи - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2023
КУЛТУРА
После успеха „Tрaга дивљачи“ ради се трилогија о распаду Југославије: Још само пар година за нас
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала