- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Зашто Украјинци одлазе, а Турци долазе: Шта се дешава у „краљици црногорског туризма“

Будва - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2024
Пратите нас
Будва се суочава с новим изазовима на тржишту некретнина и туризма док се прилагођава новим економским реалностима које су резултат промене у демографском саставу посетилаца.
Број украјинских држављана се преполовио у Будви, што утиче на тржиште некретнина и туризам.
„Према систему за пријаву боравка РБ90, од 1. новембра 2023. године до 27. фебруара ове године број украјинских држављана мањи је за 50 одсто у односу на исти период прошле године“, саопштили су за подгоричку „Побједу“ из Туристичке организације Будва.

Украјинци се враћају кући

Пре годину и по дана Будву је запљуснуо талас украјинских држављана. На хиљаде Украјинаца, углавном имућних, у Будви су изнајмили станове и куће, очекујући да ће се сукоб брзо завршити. Данас су се многи вратили у Украјину, или отишли у друге државе, углавном на запад Европе и Канаду, јер у Будви нису пронашли услове да започну бизнис, или се запосле, а потрошили су уштеђевину.
Долазак Украјинаца представљао је велику финансијску инјекцију, готово да није било делатности у Будви која није почела да остварује веће приходе.
Цене изнајмљивања станова вртоглаво су расле, промет у продавницама у зимским месецима био је као у летњем шпицу, задовољно су руке трљали и угоститељи. Међутим, протеклих неколико месеци, нарочито од краја минуле сезоне, број украјинских држављана је у константном паду.
Власник „Камин некретнина“ Душан Ранковић изјавио је да по његовим сазнањима Украјинци више немају новца и да се враћају у Украјину.

Турци долазе

„Не знам зашто. Отказују станове, вероватно немају новца више. Сада закуп станова највише траже Турци. Они, међутим, не могу да плаћају закупнине које су плаћали Украјинци, па се сада крећу од 450 до 550 евра“, каже Ранковић.
Што се тиче куповине станова, каже да тренутно понуде нема јер се продају мали станови, а њих у Будви нема. Пролазе, истиче, станови чија је цена до 100.000 евра, али 95 одсто њих је већ продато.
„Већих станова има у понуди, али видим да су почели да граде поново зграде у Тивту, Будви, Котору. Турци купују и даље и наши људи који раде у иностранству, а такође и држављани Србије и Републике Српске. Како је потражња већа од понуде, нема разлога да цене станова падају“, каже Ранковић наводећи да је цена квадрата у Будви од 2.000 па до 6.000евра, зависно од локације.
Руси, објашњава, не могу да купују нити закупљују станове, јер тренутно не могу да изнесу новац, нити да отворе рачун у Црној Гори, осим ових што су се одавно доселили у Будву.
„Они имају отворене рачуне одавно и имају залихе. Продају већи стан па купе мањи. То су Руси који су одавно дошли, који имају децу која иду у вртић, школу. Имају своје станове или куће. Они су ту стандардно. Не наговештава ништа да буде нека велика експанзија“,каже Ранковић, додајући да ће са градњом нових зграда понуда бити повећана, а онда би требало да пада и цена квадрата. Међутим, истиче, грађевинци имају проблем са радном снагом, које скоро да и нема, па су ту Албанци, Арапи и радници из далеких земаља.

Просечна цена квадрата у новоградњи за три године порасла 61 одсто

Просечна цијена квадрата стана у новоградњи у Црној Гори је у 2023. години износила 1.532 евра, прелиминарни су подаци Монстата. То је раст од 14 одсто у односу на прошлу годину, 20 одсто у односу на 2021. и чак 61 одсто у односу на 2020.
Квадрат стана у Подгорици је 2023. у просеку коштао 1.577 еура, што је 15 одсто више него лани и чак 64 одсто више у односу на 2020. годину. Квадрат у новоградњи на приморју коштао је 1.577, на северу 1.220, а у централном региону 696 евра.
Ово је просечна цијена квадрата у новоградњи, која обухвата и станове солидарности, где квадрат кошта 580 евра, што значи да инвеститори продају квадрате у поросеку за 1.555 на нивоу државе.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала