- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Амбасадор Кубе у Србији за Спутњик: Исти менталитет на два краја света – фали још директна линија

© AP Photo / Desmond Boylan, FileТуристичка вожња улицама Хаване
Туристичка вожња улицама Хаване - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2024
Пратите нас
Културолошке сличности и блискост Кубанаца и Срба постоје упркос географској удаљености, а историјска сарадња надограђивала се дипломатијом. Последњих година братски односи су отишли корак даље па је све више мешовитих бракова између ова два народа. Само још „фали“ директан лет Београд-Хавана.
Приликом обиласка овогодишњег Сајма туризма, екипа Спутњика је имала прилику да поприча и са амбасадором Кубе – Лејде Ернесто Родригез Хернандезом. Штанд ове братске земље налазио се, случајно али пригодно, одмах прекопута штанда Бијељине и поред осталих штандова градова и општина Републике Српске.

Разумемо се

Хернандез нас је одушевљено примио за свој сто, рекавши да је ово година када се Куба на Београдски сајам враћа „на велика врата“. У октобру ће бити одржан Месец културе Кубе у Србији. Куба ће бити и почасни гост на овогодишњем Сајму књига у Београду, који ће такође бити одржан у октобру. За Кубу је то, каже Хернандез, велика ствар.
На културолошком нивоу наше две земље имају много тога заједничког. Имамо историјску сарадњу која траје деценијама и повезани смо још од времена Југославије. Наша целокупна сарадња се засновала на бази симпатије и то је само расло. Познавање наших култура је обострано и главни мотив доласка Кубанаца овде и Срба тамо је тај што се добро разумемо, изјавио је Хернандез за Спутњик.
© AP Photo / Ramon EspinosaПецароши у Хавани
Пецароши у Хавани - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2024
Пецароши у Хавани
Он нам је објаснио да је велики број Кубанаца последњих година одлучио да се насели и заснује своје породице овде и процењује да их је око 10.000 у целој Србији, од чега је половина настањена у Београду. Хернандез се нада да ће тај број порасти, а међусобно пријатељство, крунисано мешовитим браковима, проширити.

Директан лет Београд-Хавана

Један од начина на који бисмо се директно повезали, верује Хернандез, била би и директна авионска линија између наше две престонице. Последњи пут када је кубански председник боравио у Београду било је приликом Титове сахране, а нови председник Мигел Дијаз Канел поново је подигао дипломатске односе на некадашњи ниво својом недавном посетом Београду. Он је за време свог боравка рекао да се највише пажње посвећује отварању тог директног лета и да је интересовање за њега велико и обострано.
© Sputnik / Лола ЂорђевићАмбасадор Републике Кубе у Србији Леид Ернесто Родригез Ернандес
Амбасадор Републике Кубе у Србији Леид Ернесто Родригез Ернандес - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2024
Амбасадор Републике Кубе у Србији Леид Ернесто Родригез Ернандес
Срби и Кубанци су сентиментално и културално повезани, каже Хернандез, али се налазимо на супротним крајевима света. Лет који нас сада повезује иде преко Франкфурта, Париза, Истанбула... има доста преседања и то трошкове путовања повећава на близу 2.000 евра, каже он.

Морамо што више да иницирамо међусобно приближавање, али и да развијамо агенцијски туризам. Поред туризма морамо интензивирати посете делегација, фирми, приватника... ми имамо велику жеље за тим, остаје само да се то конкретизује.

Браћа по санкцијама

Однос ове две земље постаће свима јаснији онда када оду на Кубу, каже Хернандез. Он подсећа да је Србија увек помагала Куби, што је земљи која је провела 65 година под санкцијама и те како значило.
Због свог искуства смо имали саосећање са санкцијама које су биле уведене Србији. Куба је увек подржавала самосталност Србије и увек смо говорили да је Косово део Србије. Увек смо вам по том питању пружали безрезервну подршку, а наша међусобна политичка и дипломатска подршка, историјски су потковани, закључио је кубански амбасадор за Спутњик.
© AFP 2023 / YAMIL LAGEСцена из главног града Кубе, Хаване
Сцена из главног града Кубе, Хаване - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2024
Сцена из главног града Кубе, Хаване
Амбасадор Хернандез и случајни преводилац са Сајма Милош Антић испратили су редакцију Спутњика са топлим поздравима и позивом на салса свирку, а овом приликом се захваљујемо господину Антићу, заљубљенику у Кубу и сараднику кубанских музичара и желимо му сву срећу приликом и након женидбе која га чека у Хавани.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала