- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички политички циркус: Ко може да заустави Доналда Трампа

© AP Photo / Manuel Balce CenetaРепубликански председнички кандидат Доналд Трамп
Републикански председнички кандидат Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2024
Пратите нас
Након што је заборавио када је био потпредседник Америке, када му је преминуо син Бо и успут побркао Мексико и Египат, актуелни председник САД Џо Бајден узвратио је контра аргументом: ”Онај други тип (Доналд Трамп) стар је колико и ја и не може да се сети како му се зове жена”. Док је кључ Бајденовог доброг брака, похвалио се наводно, добар секс.
А поврх тога што им се дешава у спаваћој соби председник често зна и како му се зове жена. Што ће рећи да се америчка предизборна кампања за сада креће негде у распону између естетике просечног ријалити програма и расправе о томе који је од двојице главних кандидата ментално мање способан да обавља функцију председника Сједињених Америчких Држава.

Фактор Тејлор Свифт

Трећи кандидат, Роберт Кенеди јуниор, за то време наг до појаса пред камером ради склекове како би показао да он јесте способан. Ако ништа друго, макар за склекове.
Тако да нико не треба да буде изненађен ако на крају певачица Тејлор Свифт одлучи ко ће бити следећи председник државе јер анкете показују да би њен став о председничким изборима могао да утиче на петину бирача у Сједињеним Америчким Државама; конзервативци, иначе, тим поводом озбиљно сумњају да је Тејлор Свифт психолошка операција иза које стоји Пентагон – амерчко Министарство одбране је принуђено да демантује везу с певачицом, атмосфера неповерења толико је узела маха – док Бајден у покушају да се нашали каже да питање њене подршке њему спада у домен државне тајне.
Амерички циркус би, уосталом, с једном поп певачицом као најважнијом политичком чињеницом био употпуњен. То, додуше, не значи и да би икоме због тога требало да буде смешно. Напротив…

Републикански предизбори

У недељу је, елем, Доналд Трамп, након тријумфа на прелиминарним изборима за председничког кандидата Републиканске партије у Ајови, Њу Хемпширу, Невади и на Америчким Девичанским острвима, лагано победио своју преосталу противкандидаткињу, последњу наду мејнстрим естаблишмента Ники Хејли и у Јужној Каролини где је била гувернерка. Укључујући и њену изборну јединицу у округу Лексингтон. А потом је тријумфовао и у Мичигену.
После (н)овог пораза даљу финансијску подршку јој је, да не баца паре, ускратио републикански мегадонатор Чарлс Кох. Али Ники Хејли – републиканска верзија Хилари Клинтон или Викторије Нуланд – још не одустаје. Своју упорност образлаже тврдњом да Американци неће ни Трампа ни Бајдена, премда се ближим истини чини тумачење да у изгубљеној трци остаје зато што се нада да ће Трамп некако, судским путем на пример, ипак остати без председничке номинације.

Питање новца

И без новца. Летиција Џејмс, њујоршка тужитељка изабрана на ту функцију уз помоћ донација Џорџа Сороша, на свом налогу на Иксу свакодневно додаје камату од 114.553 долара и четири цента на износ мерен стотинама милиона долара који је Трамп осуђен да плати због пословне преваре, и до сада је дошла до суме од 464.805.336 долара и седамдесет центи.
А то није и једина Трампова правна невоља јер му прете и процеси у Џорџији и Вашингтону због тобожњег покушаја да обори резултат претходних избора, на Флориди због поверљивих докумената, уз то и читав низ других…

Црнци, млади и муслимани

Али разлога за неспокојство има и Бајден. Најновије Расмусеново истраживање показује да би га скоро половина – 48 одсто - демократа заменили другим председничким кандидатом. То јест кандидаткињом, будући да на листи потенцијалних замена предњаче некадашња прва дама Мишел Обама која је жртва непријатно упорне теорије завере да је мушко, актуелна потпредседница САД Камала Харис и Хилари Клинтон која се и даље нада. Кудикамо озбиљније, ”Ројтерс” јавља о дословној побуни међу демократама против Бајдена због рата у Појасу Газе која би могла да му обори подршку у кључним демографским групама као што су црнци, млади и муслимански активисти у колебљивим државама Мичиген и Висконсин.
Можда и из тог разлога, истраживања јавног мњења већ су почела да показују опипљивију предност Доналда Трампа у односу на Џоа Бајдена у свим оним колебљивимдржавама које по правилу и одлучују победника избора за председника Сједињених Америчких Држава.
У Висконсину је, тако, Трамп у предности у односу на Бајдена од 1,2 одсто. У Мичигену чак 5,1 одсто. У Аризони 4,7 одсто. Џорџија – 6,8 процената Трампове предности. Невада – чак 8,4 одсто…
Као својеврсни одговор система на овакво расположење народа уследила је вест из државе Илиноис да је суд донео одлуку о уклањању Трамповог имена с гласачких листића на прелиминарним изборима за председничког кандидата Републиканске партије. Додатни куриозитет састоји се у томе што је судија која је донела ту одлуку, извесна Трејси Портер, истакнута чланица владајуће Демократске партије. Која настоји да ништа не препусти случају, укључујући и избор противничког кандидата. Макар док не пронађе решење за свог кандидата…
Да ли ће Бајден уопште бити кандидат демократа? Ко може да заустави Трампа? И да ли је битно шта ће рећи Тејлор Свифт?
O овим су питањима у ”Новом Спутњик поретку” разговарали политиколог Александар Павић и дугогодишњи новинар РТ Америка Небојша Малић.
Погледајте видео:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала