- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик и Цвијановићева о састанцима у Анталији: Значајна подршка ставу Републике Српске

© Фото : Спутњику уступила РТРСЖељка Цвијановић и Милорад Додик
Жељка Цвијановић и Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2024
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик и српска чланица Председништва БиХ Жељка Цвијановић оценили су данас Дипломатски форум у Анталији као веома успешан.
Навели су да су током форума разговарали су са бројним државницима са циљем разумевања позиције Републике Српске и јачања економије кроз пројекте, пренела је РТРС.
Посебно значајан је, како су рекли, кредитни аранжман Турске за ауто-пут Београд - Сарајево, док ништа мање није значајна ни изградња Хидроелектране "Мрсово" код Рудог, коју гради компанија из Турске, а вредна је 100 милиона евра и биће у потпуном власништву РС.
Сумирајући разговоре у Турској, Додик и Цвијановићева наглашавају значај подршке бројних званичника ставу РС о неопходности договора домаћих актера у БиХ, без уплитања странаца и наметања решења.
После данашњих одвојених сусрета са министром иностраних и европских послова Словачке Јурајем Бланаром и председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом поручено је да је дијалог једини пут ка просперитету и дугорочној стабилности која је у интересу свих народа.
''Имају ли приступни преговори са Европском унијом сврху, без датума њиховог почетка? Немају'', став је који је, како наводи РТРС, Додик јасно пренео министру спољних послова Словачке.
Истичући важност да крајем марта буде одређен датум, Додик је нагласио и да се БиХ неће померити на европском путу ако у њој остану стране судије и високи представник Кристијан Шмит.
На неопходност пуног уважавања уставне позиције и надлежности свих нивоа власти у БиХ, шефу словачке дипломатије указала је и Жељка Цвијановић.

"Ми смо указали на чињеницу да је европски пут неспојив са било каквим диктатором који третира БиХ као колонију и мисли да може да мења законе и Устав. Ми желимо да се успостави кредибилна линија на релацији БиХ-Европска унија и да разговарамо као кредибилни партнери", рекла је Цвијановићева.

Управо је такав био и састанак чланова Председништва БиХ са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.
Турска је заинтересована за развој економске сарадње, а наглашена је и важност унутрашњег договора без наметања решења.
"Оно што је важно јесте исказана брига Турске за унутрашње односе, подстицај да сами треба да креирамо решења. Председник Турске промовише једнак однос према свима који живе у БиХ. Ми то ценимо", рекла је Цвијановић.
Унутрашњи договор, без наметања решења, одлазак странаца, поштовање Дејтонског мировног споразума, у први план ставио је и Додик, осврћући се на састанке са турским председником и шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала