- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Кучи траже измештање споменика војводи Мирку Петровићу са трга у Подгорици

© Sputnik / Небојша ПоповићПлато у Подгорици на ком се налази споменик војводи Мирку Петровићу Његошу и учесницима ослободилачких ратова
Плато у Подгорици на ком се налази споменик војводи Мирку Петровићу Његошу и учесницима ослободилачких ратова  - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2024
Пратите нас
Организациони одбор Куча и пријатеља Куча „Марко Миљанов“ саопштили су да је у току прикупљање потписа подршке за измештање спомен-обележја Војводи Мирку Петровићу са централног трга у Подгорици.
Иницијатива је већ представљена у Подгорици, Беранама и Пљевљима, а сличне промоције биће одржане и у другим градовима Црне Горе и региона, наводи се у саопштењу и додаје да су волонтери до сада прикупили више од 3.000 потписа, те да ће активности прикупљања подршке и комуникација са државним институцијама по овом питању трајати до 10. маја 2024. године.

„Организација Куча и пријатеља Куча „Марко Миљанов“ тражиће од државних институција Црне Горе да на основу Закона о спомен-обележјима који јасно предвиђа да није дозвољено подизање спомен-обележја „лицима која су у историји Црне Горе или историји човечанства имали негативну улогу“ да у најкраћем року изместе спомен-обележје војводи Мирку. Наведени део Закона о спомен-обележјима у потпуности урушава срамну одлуку бивше власти да се патолошком зликовцу подигне споменик на простору где је тај злочин готово и учињен. Улога војводе Мирка у црногорској Похари Куча несумњиво је била злочиначка, што недвосмислено показује његова порука из тог времена своме брату књазу Данилу да је већ првог дана до подне погубио више од педесет недужних становника Куча“, наводи се у саопштењу и додаје:

„Из наведених разлога тражимо од свих Куча, ма где они живели, али и свих часних грађана Црне Горе којима су мрски злочини, ма против кога били, да подрже наш захтев о измештању спомен-обележја постављеног искључиво из разлога понижавања и вређања српског племена Куча“.
Подршка иницијативи измјештања спомен-обележја војводи Мирку може се потписати сваког дана у просторијама СКЦ „Свети Сава“ у Српској кући у Подгорици у Улици Станка Драгојевића од 9 до 14 часова.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала