Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лајчак у Анталији са Вјосом Османи о изборима на северу Косова и Метохије /фото/

© Sputnik / Лола Ђорђевић Мирослав Лајчак
 Мирослав Лајчак  - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2024
Пратите нас
Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да је са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи разговарао о изборима у четири општине на северу Косова и Метохије.
„Разговарали смо о најновијим дешавањима у дијалогу, посебно о изборима на северу Косова и недавном састанку чији сам домаћин био у Бриселу“, написао је Лајчак на мрежи X после састанка са Вјосом Османи у петак на маргинама Дипломатског форума у Анталији.
У Бриселу је 27. фебруара, у оквиру дијалога Београда и Приштине, одржан састанак на којем је разговарано о уредби централне банке у Приштини којом се забрањује платни промет у динарима, што доводи у питање опстанак Срба у покрајини.
Срби са севера КиМ прикупили су и централној изборној комисији у Приштини предали потписе за смену албанских, нелегалних градоначелника у општинама на северу КиМ, изабраних на изборима у априлу 2023., које су Срби бојкотовали зато што Приштина не поштује бриселске споразуме, због сталних упада специјалних јединица тзв. косовске полиције на север КиМ и противправних хапшења Срба.
На те изборе изашло је свега око 3,5 одсто бирача од укупно 45.950 уписаних, а од 1.567 Срба гласало је само њих 13.
Од тада се на челу четири општине на северу КиМ, у којима Срби чине 95 становништва, налазе градоначелници Албанци.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала