- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Јорговани с мирисом свете руске земље | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2024
Пратите нас
O филму „Јорговани“ који је премијерно приказан на ФЕСТ-у, али и о томе због чега је искуство рада у Русији, на серијама „Хотел Русија“, „Јањичар“, „Руска жена“ и „Казанова у Русији“ - за њега ексклузивно и драгоцено, за „Орбиту културе“ говори један од најпопуларнијих српских глумаца Иван Босиљчић.
Он прича и о томе какав је осећај играти грофа Пјера Безухова на руском језику пред руском публиком, на сцени једног од најзначајнијих позоришта у свету – театра „Александрински“ у Санкт Петербургу, као и због чега је Русија за њега света земља.
Орбита културе, 2.3.2024.
Због чега пројекат "Српска књижевност за децу у 30 књига" у издању Српске књижевне задруге представља не само ново читање класика дечје литературе већ и нов, осмишљен напор да се оснажи очување целе српске књижевности, културног памћења и националног идентитета, да ли је новопокренута едиција ограничена на 30 аутора или ће успети да досегне до свог узора - чувене библиотеке "Српска књижевност у 100 књига" на коју се ослања, можемо ли, стварањем најмлађих читалаца, однеговати истинску елиту – оне који су свесни себе, свог идентитета, места који им припада и вредности које су кроз књиге и читање усвојили – о свему томе у “Орбити културе” разговарамо са председником Организационог одбора едиције "Српска књижевност за децу у 30 књига" Миланом Алексићем и чланицом одбора Зораном Опачић.
Зашто је тек четврт века од филма “Нож” успео да филмски реализује његов књижевни наставак – роман “Руски конзул” Вука Драшковића, да ли је “најтужнији роман о Косову” преводом у филм изгубио неке своје важне карактеристике, колико је Драшковићева потресна повест о српско-албанским односима из седамдесетих година успела да филмским језиком објасни универзалност зла које се крије иза идеолошких матрица попут оне о братству и јединству – за “Орбиту културе” открива Мирослав Лекић, редитељ филма “Руски конзул” чијом ће премијером бити затворен овогодишњи ФЕСТ.
А зашто његова радничка класа иде у пакао, и да ли најмаргинализованији и најобесправљенији слојеви друштва, попут радника из затворене фабрике имају право да размишљају о побуни као начину да се изађе из очајања – за Спутњик открива редитељ филма „Радничка класа иде у пакао“ Младен Ђорђевић.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала