Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић открио три ствари које Запад тражи од Србије /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић саопштио је данас три ствари које Запад очекује од Србије.
У обраћању нацији, Вучић је навео да су то: дефакто или дејуре признање Косова, а у вези са тим и одрицање од Републике Српске, увођење санкција Руској Федерацији и антикинески став и, као трећа ствар, да се у Србији уведе марионетски режим.
Он је рекао да се ситуација око динара ни на који начин није променила на боље и да ће Србија с тим у вези бити приморана да доноси различите одлуке “којима ћемо се сналазити или проналазити алтернативна решења”.
Вучић је казао да је веома забринут за ситуацију на КиМ и да се нада да ће у наредним данима и недељама бити пронађено решење за српски народ ком је поручио да неће бити остављени на цедилу и да ће добити своје плате и пензије, на било који начин.
"Јасно је да се никоме по том питању не жури и да су много важнији. Притисак на Албанце неће бити већи, притисак ће бити већи на српски народ и на државу Србију", рекао је председник Србије и додао:

"Притисак на Куртија постојаће само до те мере да он не доведе до тога да Србија не може другачије да се понаша него да интервенише, што би довело до већих сукоба, које Запад не жели, као што ни ми не желимо".

Поводом једног од захтева који се тиче увођења санкција Русији и деловања против економских успеха Кине, Вучић је рекао:
"Сваки пут када се догоди чак и једна декларација, уследе оцене како ће Србија трпети последице, јер се није прикључила санкцијама Русији. Јер, они у ствари желе стари режим, желе враћање марионетског режима којим су усправљали као луткама у позоришту, и који све прихвата и који би признао Косово, увео санкције Русији, одустао од сарадње са Кином. Са одушевљењем прихватају само да буду нечије марионете, али већинска Србија то не прихвата. Отуда и притисци".
© Sputnik / Лола ЂорђевићВучић открио три ствари које Запад тражи од Србије
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2024
Вучић открио три ствари које Запад тражи од Србије
Политички фактори које неко жели да види на власти управо се овако понашају, констатовао је Вучић.
"Они би признали Косово и то не крију, они су за увођење санкција Русији и они са одушевљењем прихватају, не би ли постали режим, да буду марионете", каже Вучић.
Србија и српски народ не прихватају да буду марионета и управо, каже Вучић, притисци постају све већи, а они се спроводе преко институција, организација, агенција, политичара домаћих и регионалних, међународних, као и преко медија и невладиних организација.
Вучић је најавио да ће у наредних седам дана повући ћу потезе поводом формирања Покрета за народ и државу.
То није уједињавање око министарских функција и посланичких места, већ око будућности Србије, рекао је Вучић.

„Имамо највише плате у региону, циљ да сустигнемо и земље ЕУ у окружењу“

Вучић је на примеру просечних плата у региону 2014. и данас приказао раст Србије.
„По платама 2014. године испред нас су биле Црна Гора, БиХ и Македонија, а данас је Србија испред свих. Циљ нам је да сустигнемо и земље ЕУ као што су Бугарска, Румунија и Хрватска“, рекао је Вучић.
© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2024
Александар Вучић
За Србију је веома важно оно што радимо са Европом пре свега око ПЕМ конвенције што је битно како би се наставило са растом директних страних инвестиција, указао је он.
„Све реформе морају да се наставе да бисмо имали и даље прилив инвестиција. У овој години то би било пет милијарди евра. Не заборавите да ми немамо море и приносе од туризма као неке друге земље“, навео је Вучић.
Председник Србије је рекао да имамо резерве гаса, а да проблема због ситуације у свету имамо са ценом нафте.
„Иначе би инфлација била и мања“.
Председник обећава да ће до краја године бити завршено више путева него што је планирано.
„Завршићемо додатне километре ка Пожаревцу и на Дунавској магистрали, а до краја године железницом ће грађани до Суботице стизати за сат и десет минута“, навео је Вучић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала