- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Бежични пренос: Сателит по први пут емитовао соларну енергију из свемира на Земљу

© Tanjug / EESA- EVROPSKA SVEMIRSKA AGENCJAСателит, архивска фотографија
Сателит, архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2024
Пратите нас
Први експеримент за трансфер соларне енергије из свемира на Земљу успешно је спроведен. Калтеков прототип ССПД (демонстратор соларне енергије у свемиру) успео је да бежично пренесе прикупљену соларну енергију на пријемнике у свемиру и усмери ту енергију на Земљу, демонстрирајући ту способност по први пут.
Овај експеримент доказује одрживост коришћења скоро неограничене количине енергије у форми енергије Сунца из свемира, пише Спејс.ком, док Њу сајентист наводи – позивајући се на истраживаче – да би први експеримент преноса енергије на Земљу из свемира могао довести до станице соларне електране базиране у свемиру за 10 година.
Таква станица имала би користи од веће изложености Сунцу, због недостатка облака и атмосфере, уз могућност да избегне мрак током ноћи. Процењено је да би прикупљачи енергије у свемиру могли потенцијално да дају осам пута више енергије од соларних панела на било којем месту на глобусу.
За бежични трансфер енергије заслужан је „МАПЛ“ (MAPLE), низ флексибилних и лаганих микроталасних предајника снаге и један од три инструмента које носи ССПД-1, лансиран у јануару 2023. у оквиру Пројекта соларне енергије у свемиру (ССПП) Калифорнијског института технологије (Калтек), чији је примарни циљ убирање сунчеве енергије у свемиру и њен пренос на површину Земље.
„Кроз експерименте које смо досад водили добили смо потврду да МАПЛЕ може успешно да преноси енергију до пријемника у свемиру. Такође смо били у могућности да програмирамо усмеравање његове енергије на Земљу, што смо детектовали овде у Калтеку. Наравно, тестирали смо га на Земљи али сада знамо да може да преживи пут у свемир и да тамо оперише“, рекао је у саопштењу кодиректор ССПП др Али Хаџимири.
„МАПЛ“ је демонстрирао бежични пренос енергије кроз свемир слањем енергије са предајника на два одвојена низа пријемника удаљена око метар, где је трансформисана у струју. То је коришћено да упали пар ЛЕД диода.
Инструмент је потом емитовао енергију са сићушног прозора инсталираног у јединици на кров Лабораторије инжењеринга Гордон и Бети Мур у Калтековом кампусу у Пасадени.
С обзиром да „МАПЛ“није запечаћен, експеримент је такође показао његову способност да функционише у суровом окружењу свемира, подвргнут великим променама температуре и изложен соларној радијацији. Услови које је искусио овај прототип ускоро ће осетити велике јединице ССПП-а.
„Колико ми знамо, још нико није демонстрирао бежични пренос енергије у свемиру, чак ни са скупим, крутим структурама. А ми то радимо са флексибилним, лаганим структурама и сопственим интегрисаним колима. Ово је први пут!“, навео је Хаџимири.
Планирано је да ће се ССПП на крају састојати од групе модуларних свемирских летелице које прикупљају сунчеву светлост, претварају је у струју а потом у микроталасе који се потом емитују на велике удаљености, укључујући назад на Земљу где је енергија потребна. То би могло да укључи регионе на планети које тренутно постојећа енергетска структура слабо опслужује.
„На исти начин на који интернет демократизује приступ информацијама, надамо се да ће бежични трансфер енергије демократизовати приступ енергији. Ниједна инфраструктура за пренос енергије неће бити потребна на тлу да прими ову енергију. То значи да ми можемо да шаљемо енергију у удаљене регионе и области разорене ратом или природним катастрофама“, закључио је Хаџимири.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала