- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

Испунио животни сан: Српски наставник отишао у Луганск да врати дуг Русији

© Фото : Спутњику уступио Светислав СтојановићСваког дана на крају часа понеко од деце дође да ме загрли.
Сваког дана на крају часа понеко од деце дође да ме загрли.  - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2024
Пратите нас
Деца ми насмејана долазе на час, зато немам никакво право да се плашим. Сваког дана на крају часа понеко од деце дође да ме загрли. Љубав се подразумева. Чукундеда Никодије ратовао је са Рајевским, отац је са Совјетима ослободио Крушевац и Краљево, а ја радећи у Луганску враћам дуг Русији, враћам знање које сам добио од руских математичара.
Ово за Спутњик каже Светислав Стојановић, пензионисани професор математике из Вршца који од ове школске године предаје у Луганску. Управо је проглашен једним од пет најбољих иностраних наставника у Русији.
Кад је сазнао да је међу 165 кандидата, била му је част, а када је сазнао да је међу најбољих пет, био је пресрећан. Једнако је срећан, каже, што је престижно признање, које је 2021. установила Државна образовна организација Руско друштво "Знање", за најбољег наставника ове године добио Адријен Боке из Француске.
"Он ради као волонтер. Кући не може. Немогуће је да се врати у Француску док је ова њихова власт тамо, а не верујем да ће се ту ишта мењати. Запад је труо и кваран, то се неће побољшати. Срећа је што је мој колега добио руско држављанство, неће више бити апатрид. Има своју земљу која га цени и воли".

Професор који живи своје снове

Професор Стојановић јако је везан за своју породицу, има брата близанца који је такође математичар, супругу, две ћерке, професоре енглеског језика. Од старије има три унука, а од млађе унуку. Месецима је припремао свој одлазак у Луганск, питали смо га како су реаговали кад им је саопштио да "одлази у рат", да се бори знањем.
"Био сам, наравно, свестан у какву ситуацију долазим, да су ту могуће свакојаке опасне ситуације и последице. Знајући то, одлуку сам донео сам. Обавестио сам само брата. Знајући где идем, нисам желео да оставим могућност да, ако се нешто ружно деси, могу на било кога другог да се љутим", каже.
© Фото : Спутњику уступио Светислав СтојановићМнога деца су избеглице, Стојановић зна како да им приђе, проживео је то у својој земљи пре три деценије.
Многа деца су избеглице, Стојановић зна како да им приђе, проживео је то у својој земљи пре три деценије. - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2024
Многа деца су избеглице, Стојановић зна како да им приђе, проживео је то у својој земљи пре три деценије.
Један од пет најбољих иностраних наставника у Русији, предавач у престижној "60. Гимназији" додаје да његова супруга и ћерке знају да нема спора кад нешто одлучи. У овој одлуци су га и подржале.
"Моја старија ћерка, кад је питају о мени, каже, мој таја сада живи своје снове. То је све што ће вам казати. Овде испуњавам неке своје давнашње жеље. Желели смо и брат и ја у Русији да студирамо математику у Москви, али тада је то било врло тешко, готово немогуће".

Гледамо према небу да нешто не долети

У свом новом животу прихватио је, каже, оно што су сви људи у Донбасу прихватили. Живи у интернату. Када је стигао крајем августа, дешавало се да нестане воде и струје, на више сати.
"Кад год се десило, ми сви гледамо према небу да нешто не долети. Али то је са померањем фронта готово сасвим престало. Памтим два, три долета беспилотњика, како их зову, то су дронови. То је потпалило неко складиште. Мојима нисам ништа око тога ни помињао, да се не секирају".
© Фото : Спутњику уступио Светислав СтојановићНајстарије ђаке припрема за пполагање завршног испита.
Најстарије ђаке припрема за пполагање завршног испита. - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2024
Најстарије ђаке припрема за пполагање завршног испита.

Са децом усавршава знање руског

Има пет одељења, свако има по пет часова недељно, међу три пета разреда је једно спортско одељење са три клизачице и девет хокејаша. Преостали разреди имају по 30 и више ђака. Деца су, не само по узрасту, већ и по интересовањима специфична. И његов рад је специфичан, први пут је на руском језику.
"Са децом сам договорио да морамо да решимо три кључна питања, да подигнемо њихово професионално математичко знање, да се позабавимо питањима васпитања, моје и њихове сарадње. Треће је да они мени помогну да боље савладам руски, да ме исправе кад год примете да сам нешто погрешно рекао или прочитао".
Ученик који само што није ушао у осму деценију живота, све је бољи, још само понекад погреши акцентовање њихових презимена, али то је и разлог за смех у учионици, а смех је потребан, лечи и храбри.

Искуство са избеглицама драгоцено

Одавно је професор Стојановић савладао језик, јер деценијама чита математичке књиге на руском. Има их хиљаде, каже и додаје;

"Тиме што овде радим враћам дуг руском образовном систему који ме је изградио у озбиљног математичара. Отворила се прилика да узвратим за оно што сам добио кроз њихову литературу".

Додаје да деца завређују посебну пажњу. Разговара о њима, посебно о социјалним детаљима, са разредним старешинама да би имао бољи приступ. Он је у предности, ЛНР се, каже, дешава оно што смо ми преживели пре 30 година, уклапање људи из избегличких колона у средину у коју су доспели, не својом вољом, којима су животи прекинути.
"Луганск је град који је имао 500 хиљада становника пре рата, па се испразнио, а сада су се неки и вратили. Пуно је нових људи приспело који су избегли од некуда. Дошли су и због посла, немају где да живе, порушени су им домови. Али, сада се станови обнављају, огласи за посао су на свакој продавници, на сваком јавном месту".
© Фото : Спутњику уступио Светислав СтојановићРуски му је све бољи, још само понекад погреши акцентовање њихових презимена, али то је и разлог за смех у учионици, а смех им је свима потребан.
Руски му је све бољи, још само понекад погреши акцентовање њихових презимена, али то је и разлог за смех у учионици, а смех им је свима потребан. - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2024
Руски му је све бољи, још само понекад погреши акцентовање њихових презимена, али то је и разлог за смех у учионици, а смех им је свима потребан.

Увек на правој страни

Додаје да су брат и он највише љубави према Русији наследили од тате, са Русима и другим Совјетима заједно је од фашиста ослобађао Србију, увек им је о том народу говорио најпозитивније.
"Мама нам је исто причала, при ослобађању Баната пролазили су кроз њен Томашевац, она је тада имала 15 година, ујак је такође био ратник који је са Русима био на Сремском фронту и пре тога у позадини. Нисмо могли никада поверовати у глупости које са Запада допиру до нас о Русији, а љубав према тој земљи се родила раније. Чукундеда је ратовао са човеком по коме је настао Вронски из Ане Карењине. Сви су били на тој страни, како ћу ја другачије".
Професор кога ђаци зову Живанович, по имену његовог оца које се код Руса обавезно наводи, додаје да не верује у случајности, сада живи и ради у граду кога су Срби основали заједно са Русима.
Човек који живи своје снове има једну велику жељу, када уђе у Луганску Народну Републику, после месец дана истекне му виза. То му се толерише, његова улазница је срце, али се ипак плаши да га једног дана можда неће пустити да уђе.
"Тога се бојим и зато морам некако да средим овде боравак, држављанство не бих одбио, са задовољством бих га прихватио".
© Фото : Спутњику уступио Светислав СтојановићДеца су, не само по узрасту, већ и по интересовањима специфична. И његов рад је специфичан, први пут је на руском језику.
Деца су, не само по узрасту, већ и по интересовањима специфична. И његов рад је специфичан, први пут је на руском језику. - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2024
Деца су, не само по узрасту, већ и по интересовањима специфична. И његов рад је специфичан, први пут је на руском језику.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала