- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Летонски председник: НАТО потребан због супротстављања Русији; Пољански: Западу се не може веровати

© AFP 2023 / JOHN THYSЗастава са логом НАТО-а
Застава са логом НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2024
Пратите нас
НАТО је потребан због супротстављања Русији, изјавио је председник Летоније Едгарс Ринкевичс, коментаришући изјаву америчког бизнисмена Илона Маска, који је упитао зашто Алијанса и даље постоји.
„Поштовани Маск, разлог зашто је НАТО основан, постоји и постојаће је Русија и други непријатељи слободног света“, написао је он на мрежи Икс.

Пољански: Ширење НАТО-а показатељ да се Западу не може веровати

Са своје стране, заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански изјавио је да ширење НАТО-а на исток, упркос обећањима да то неће чинити, доказује да више није могуће веровати Западу.
„Одлука Запада да сачува НАТО упркос распуштању Варшавског пакта и осигура безбедност својих чланица на рачун безбедности других, била је страшна грешка и погрешна процена која је довела свет тамо где је сада. Ширење НАТО-а, упркос свим уверавањима датим совјетским и руским лидерима, показало је да се Западу више не може веровати“, написао је Пољански на мрежи Икс.
Раније је Маск подржао идеју о одавно сазрелој потреби за распуштањем Северноатлантског пакта. Он је поставио питање зашто НАТО и даље постоји иако је „његов главни непријатељ и разлог за његово стварање, Варшавски пакт, распуштен“.
Варшавски пакт је створен 1955. године након што је 1949. године основан НАТО. Након распуштања Варшавског пакта 1991. године, многе његове бивше чланице приступиле су НАТО-у.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала