- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Љуба Бандовић: Не почиње српство ни четницима ни Карађорђем – докази наше величине су пред очима

© Sputnik / Спутњик СрбијаМаша Радовић и Љубомир Бандовић
Маша Радовић и Љубомир Бандовић - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2024
Пратите нас
Срби не знају свој идентитет, у већој мери. Маса њих мисли да српство почиње четништвом или да пре Карађорђа ништа није било. Не знамо о себи ништа, али живимо пројекцију, живимо оно што бисмо волели да мислимо о себи - да смо небески народ. А докази су нам пред очима, каже у разговору за Спутњик Љубомир Бандовић.
Гостујући у емисији „Маша и...“ глумац Љубомир Бандовић открио је који му је лик, током богате вишедеценијске каријере, био најближи по сензибилитету, како види данашње друштво, када су поделе међу Србима најизраженије, а шта нас наводи на слогу, као и да ли у родно Беране и даље иде са пасошем, као странац.
Серија „Кожа“ Николе Коље Пејаковића, у којој Бандовић тумачи једну од главних улога, приковала је публику за мале екране.
Нашег саговорника смо питали колико је наше друштво заиста огрезло у зло као у тој серији и да ли је у питању карикатура која опомиње или сурова реалност.
„Мислим да је наша сурова реалност још мрачнија од 'Коже'. Играно дело мора да буде гледљиво. Тако да је малтене 'Кожа' ублажена верзија наше стварности. Мислим да се то дешава на много вишим нивоима него што је у 'Кожи' представљено, на много теже начине, на много бруталније и нељудскије начине. 'Кожа' је ту да опомене. И не бих рекао да је карикатура, једноставно је преувеличана верзија свих нас“, поручио је Бандовић.
На питање која је то црвена линија коју уметник, а нарочито глумац не би смео да пређе и да ли Владимир Зеленски више може да се назове глумцем, Бандовић одговара:
„Колико ја знам, он по вокацији и није глумац, он је забављач. Шта год да је, његов народ је у њему препознао неког ко може да га представља. Ја могу само да се сложим с тим. Свакако не могу рећи да је глумац. Он сад игра вероватно улогу живота. Кад погледам ТВ и кад га видим, ја видим да је то наступ. Да то није председник државе који нешто саопштава, него је то наступ који треба да покаже тежину проблема у коме се налази. Све се види. Мргуд Радовановић покојни ме је научио. Каже – 'Сине на сцени, не да се све види, него ништа не може се сакрије. Чак и да пробаш'!“

О емисији „Маша и ...“

„Маша и ...“ је емисија портала Спутњик Србија у којој новинарка Маша Радовић у форми кратког видео-интервјуа разговара са познатим личностима из света политике, културе, спорта... Емитује се сваке друге недеље у 19.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала