- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Најцењеније кованице од два евра могу донети право мало богатство, предњаче новчићи из Монака

CC0 / rawpixel.com / Евро
Евро - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2024
Пратите нас
Страница Флоринус направила је преглед најцењенијих кованица од два евра, међу којима се истичу неки примерци чија вредност достиже и хиљаде евра.
Иако је једна од најмањих земаља у Европи, кованице настале у Монаку су међу најцењенијима међу колекционарима новчића.
На врху листе налази се кованица Грејс Кели из 2007, која је ушла у оптицај због помена на славну принцезу од Монака која се удала за принца Рајнера III, пише Вечерњи лист. Принцеза Монака светску славу стекла је улогама у вестерну „Тачно у подне“(1952) и пустоловном филму „Девојка са села“(1954), која јој је донела номинацију за Оскара.
Флоринус је 2021. писао да је вредност кованице 4.749,95 евра, а новчић је толико драгоцен јер је то био најређи пригодни ковани новац од 2 евра између 2007. и 2014. године. Кованица је издата у 20 хиљада примерака, а на аверсу је поменути лик принцезе Кели. На десној страни исковано је име земље порекла, Монака, као и године издања (2007). Испод косе принцезе налазе се иницијали дизајнера кованице „РББарон“, а на полеђини је приказана уобичајена знаменка апоена од 2 евра.
На другом месту налази се још једна кованица која се може пронаћи у Монаку. Овај новчић, вредан готово 2.000 евра, приказује Кнежевску палату Монака, а због малог издања, од само 10 хиљада комада, стекла је престижну репутацију међу колекционарима. У оптицај је пуштена на 800. годишњицу палате у Монаку, чија историја сеже у 1215. У наредним вековима различити власници палате обликовали су резиденцију у једну од најлуксузнијих у Европи, а данас је Кнежевска палата постала једна од најпопуларнијих туристичких атракција Монака. Што се тиче изгледа кованице, на аверсу је приказана управо палата на литици, а окружена је океаном. На горњем делу написано је „Монако“, док се испод може пронаћи натпис „1215 FOUNDATION DE LA FORTERESSA“, при чему 1215. означава годину оснивања дворца.
На трећем месту нашла се кованица чија је вредност толика због једног необичног разлога - грешке у ковању. Наиме, с вредношћу од 1.799,95 евра, на трећем месту налази се литванска кованица, на којој је грешком написано „Dievs sveti Litvaniju“, што у преводу значи „Бог благослови Литванију“, дакле не Летонију. Према народној банци Литваније, пустили су у оптицај око 10 одсто (500 комада) неисправних кованица. Испрва су се новчићи могли купити за девет евра, а тренутно цена кованице премашује 1.700 евра.
Иако је једна од најмањих земаља у Еvропи, кованице настале у Монаку су међу најцењенијима међу колекционарима новчића. То потврђује и чињеница да се на четвртом месту Флоринусовог пописа налази кованица која је издата поводом 10. годишњице брака принца од Монака Алберта и принцезе Шарлин. Он је, иначе, дете принца Рајниера II и славне америчке глумице Греј Кели, чији је лик, искован на аверсу најскупље кованице од 2 евра на свету. Вредност ове кованице процјењује се на 695,95 евра, а на предњој страни приказани су управо профили принца Алберта и принцезе Шарлин. У доњем делу налази се натпис „2011 MARIAGE PRINCIER 2021“, док се у горњем делу налази земља порекла „Монако“.
Коначно, пето место, с процењеном вредношћу од 154,95 евра, заузела је једна кованица настала у Ватикану, која је издата на 75. годишњицу града. Препознаћете је по папској базилици светог Петра која је окружена контурама Ватикана. С леве стране композиције налази се натпис „75 ANNO DELLO SATO“ (лат. 75 година за домовину). Иначе, кованице од 2 евра из Ватикана обично су вредне зато што их колекционари бирају због њихове реткости или религијских мотива.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала