- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Немачки министар одбране: Објављивање разговора немачких војника ─ информациони рат Русије

© AP Photo / Michael KappelerМинистар одбране Немачке Борис Писторијус
Министар одбране Немачке Борис Писторијус - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2024
Пратите нас
Министар одбране Немачке Борис Писторијус изјавио је да је објављивање разговора немачких војника део информационог рата Русије.
„Ово је део информационог рата који води (председник Русије Владимир) Путин. У томе никакве сумње“, рекао је Писторијус током специјалног обраћања посвећеног објављеном аудио-снимку.
„Ради се о подели, ради се о нарушавању нашег јединства“, наставио је министар.
Он је поручио да Немачка не треба да попушта, већ да реагује одлучно, али опрезно.
„Ово би требало да појача легенду, бајку да ми радимо на рату против Русије, што је потпуно апсурдно“, нагласио је Писторијус и додао да Немачка ради искључиво на пружању подршке Украјини.
Писторијус је навео и да Немачка мора учинити све да „спречи или закомпликује“ могуће покушаје шпијунаже.
Министар је додао да очекује да ће први резултати провере у вези са објављивањем разговора војника бити почетком следеће недеље.
Према његовим речима, у пресретнутом разговору није било речи о конкретном планирању напада и додао је да су немачки официри разговарали о различитим сценаријима дејстава који искључују учешће у сукобу у Украјини.
Министар је додао да на објављеним снимцима официри јесу разговарали о различитим сценаријима, али да то не значи „зелено светло“ за предавање ракета „таурус“ Кијеву.
„Официри су радили оно због чега су овде: размишљали су о разним сценаријима, не правећи ни на који начин планове. Не треба сумњати: то није значило и не значи зелено светло за употребу ракета ‘таурус’ – ни од канцелара (Олафа Шолца), ни са моје стране“, прецизирао је Писторијус.
Немачки министар рекао је да не жели да спекулише о могућим кадровским последицама цурења разговора пре окончања истраге о инциденту.
Истовремено је нагласио да, осим објављеног снимка разговора официра Бундесвера, тренутно није упознат са другим цурењем информација.
„Не, за сада немамо никакве додатне информације“, нагласио је министар.
Како је навео, неке од информација које су се чуле у пресретнутом разговору нису биле намењене широј јавности.
Главна уредница медијске групе „Русија севодња“ и телевизијског канала РТ Маргарита Симоњан објавила је у петак 40-минутни аудио-снимак разговора високих официра немачког Бундесвера који разматрају „како да бомбардују Кримски мост“.
Према том запису, у разговору су учествовала четворица официра, међу којима је и начелник Одељења за операције и обуку вваздухопловних снага. Официри, између осталог, разматрају како да испоруче ракете „таурус“ и како да обуче украјинске војнике да испале те ракете на Кримски мост, тако да Немци не пређу „црвену линију“ и да не постану очигледни учесници сукоба у Украјини.
Погледајте и:
Телефон - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2024
Специјална операција у Украјини
Немачки официри користили небезбедну везу за разговор о поверљивим информацијама - истрага у току
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала