- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Опасно слепило: Вашингтон у канџама глобалиста, не мари за упозорења из Москве /видео/

© AP Photo / Jose Luis MaganaЗграда америчког Конгреса
Зграда америчког Конгреса - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2024
Пратите нас
Русија и читав суверенистички свет схвата да су Сједињене Државе заробљене у канџама неолибералног глобалистичког крупног капитала. Они злоупотребљавају ресурсе САД, војну и монетарну моћ и на тај начин управљају њиховом спољном политиком, оцењује адвокат Горан Петронијевић.
Бојим се, каже Петронијевић, да они који тамо одлучују размишљају само о увећању тог капитала, али не и о последицама евентуалног нуклеарног рата и да не маре за упозорења руског председника Владимира Путина.
Сједињене Америчке Државе, додаје он, претварају се у приватну државу, а исто се дешава и са Великом Британијом – у одлучивању више не учествује ниједна идеолошка и политичка категорија, већ искључиво власници крупног капитала и они који чине такозвани лево оријентисани део америчке дубоке државе. „Очекујемо да им се на овогодишњим изборима супротстави десни део америчке дубоке државе који је суверенистички, који сматра да је таква политика штетна и погубна за САД,“ каже наш саговорник.

На Западу не размишљају о последицама нуклеарног рата

Петронијевић наводи да се боји да они који, у коначном, одлучују имају своју зацртану агенду и да их не дотиче шта говори председник Русије Владимир Путин, јер размишљају само о увећању личног и војног капитала – они не размишљају о последицама евентуалног нуклеарног рата који би био погубан, пре свега, за обичне људе. То се негде, каже наш саговорник, поклапа и са њиховом теоријом о „златној милијарди“ што захтева драстично смањење популације или депопулацију целе планете. Због тога је, оцењује он, дошло време да људи из њихових земаља почну да размишљају ко су ти људи и шта они раде.
„Садашњи вербални наступи или атаци ка Москви, претњом да ће цео свет да крене на Русију само појачавају руски одбрамбени рефлекс. Ипак, Руси неће насести на провокацију, сви видимо да имају спреман одговор, а један је изнео и председник Владимир Путин - Кремљ жели да сарађује и преговара са свима али то није могуће с онима који не желе да преговарају,“ нагласио је он у емисији „Од четвртка до четвртка“.

Русија једини гарант суверенитета Украјине

Петронијевић подсећа да Украјини никако не иде на фронту, што и сами признају, а да Запад то види веома јасно и тамошњи лидери покушавају да дипломатским, обавештајним и информационим егзибицијама замажу очи несрећном украјинском народу који свакодневно гине да се не би деморалисали и да не би урадили оно што је одавно требало - да збаце режим у Кијеву и да склопе колико-толико у овом тренутку могућ повољан споразум с Русијом.
„Да се не лажемо, Украјини ако ишта од ње остане не може нико да гарантује суверенитет ни безбедност осим Русије. Знају они то али су насели на западне подвале којима је циљ слабљење Русије, увлачење у дугогодишњи конфликт, прижељкују опонашање Хладног рата када је Совјетски Савез трошио велика средства на наоружавање и тако ушао у економску кризу која је на крају довела до распада државе. Та стратегија им сада није пошла за руком – Русија је и монетарно, економски, енергетски и индустријски обезбедила пласмане својих роба тако да са овим ефективима они могу да ратују против НАТО у Украјини још десет година,“ изјавио је наш саговорник.

Британци и Американци обучавају и Албанце, и Украјинце

САД и Велика Британија, сматра Петронијевић, у наредном периоду покушаће да гурну већи број војника и официра на страну Украјине, односно против Русије, а у све то укључени су и косовски Албанци. Наиме, каже он, велики број официра такозваних Косовских безбедносних снага тренутно у центрима у Великој Британији обучавају британски официри истовремено с украјинским. Планира се да с Косова и из Албаније још две до три хиљаде војника оде на обуку у те исте центре, с тим што ће након обуке заједно с украјинским војницима отићи да стекну бојево искуство на „источном фронту“. Након повратка стекао би се контигент који би, с тим ратним искуством, могао да обучава друге на територији Албаније и Косова и Метохије.
„То не значи да се они припремају, како кажу, за одбрану од Србије, већ за агресију ка Србији, јер у том тренутку неће бити отворено питање само Косова већ свих оних територија ка којима има аспирације „Велика Албанија“, а то су делови јужне Србије, Бугарске, Црне Горе, Грчке и пола Северне Македоније. То је све у њиховом пројекту за који они из дана у дан добијају зелено светло, а то може да изазове озбиљан проблем, сукоб на Балкану који је тешко прогнозирати, а поготово с аспекта Србије која је у положају да сада већ почиње да брани друге територије, а не само Косово и Метохију,“ упозорава Петронијевић.
За почетак, додаје он, Велика Британија нуди да пошаље 500-600 који ће заменити безбедносне снаге тзв. Косова и бити гарант за случај, како они кажу, напада Србије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала