- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Пао швајцарски франак

© Sputnik / СпутњикШвајцарски франак
Швајцарски франак - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2024
Пратите нас
Швајцарска централна банка изазвала је изненађење у петак објављујући да ће њен председник Томас Жордан, који је водио бројне кризе током његових 12 година на челу институције, отићи у септембру, а због те неочекиване одлуке пао је швајцарски франак.
Жордан (61), бивши професор универзитета, био је на челу банке од 2012. године, током потреса на тржиштима новца који су приморали Швајцарску националну банку (БНС) да одустане од свог минималног девизног курса наспрам евра, кризе ковида-19 због које су биле потребне тешке интервенције да се спречи урушавање привреде и скорије кризе банке Credit Suiss, која је била на ивици банкрота у марту 2023. године.
Савет банке и Генерална управа су у саопштењу рекли да јако жале због његовог одласка и да му захваљују на „изузетном ангажовању“ без назнака о његовом наследнику.
„На моју одлуку ни у ком случају није утицала криза Credit Suiss-а“, рекао је Жордан на конференцији за новинаре у Цириху.
Директор швајцарске управе за надзор тржишта Финма поднео је оставку пет месеци после одлуке да се споје Credit Suiss са ривалском швајцарском банком УБС, позивајући се на здравствене разлоге.
Жордан је рекао да његово здравље нема никакав утицај на његову одлуку, већ је само рекао да је добар моменат да се повуче.
„Поново имамо стабилност цена и финансијску стабилност и то је утицало на моју одлуку“, рекао је он.
Од јуна 2023. године инфлација у Швајцарској пала је поново испод два одсто, што је циљ швајцарске централне банке и спустила се на 1,3 одсто у јануару.
Објава о одласку директора је утицала на пад вредности швајцарског франка за 0,21 одсто, те се он мењао за 0,9579 франака за евро у 17 сати.
Економиста у фирми „Капитал Економикс“ Едријан Претџон рекао је да је та објава изазвала шок и питао се о могућем наследнику указујући да обично у таквим случајевима банку преузима потпредседник.
На месту потпредседника швајцарске централне банке тренутно је Мартин Шлегел који је потпредседник од августа 2022. године.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала