- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Словачка остаје без ПВО

© Tanjug / MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJEОбука за извођење борбених дејстава у операцији ПВО
Обука за извођење борбених дејстава у операцији ПВО - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2024
Пратите нас
Италијанска влада саопштила је да намерава да повуче систем противваздушне одбране средњег домета САМП/Т из Словачке, изјавио је словачки премијер Роберт Фицо.

"Добио сам обавештење од италијанске владе да ће италијански ПВО систем, који су нам позајмили на годину дана, бити повучен из Словачке, јер им је потребан другде. Претходна влада (Словачке) предала је Украјини функционални руски ПВО систем С- 300. Затим смо у неком тренутку имали америчке (системе) Патриот, али су и они повучени, а сада ће и Италијани отићи. Ко ће да чува наше нуклеарке и друге стратешке објекте?“, рекао је Фицо у својој видео поруци објављеној на мрежама.

У априлу 2023. објављено је да је систем противваздушне одбране средњег домета САМП/Т, познат и као Мамба, који се налази у Словачкој, распоређен је у Словачкој. Појашњено је да је систем распоређен „искључиво у сврху колективне самоодбране“ у оквиру НАТО-а и да има за циљ заштиту инфраструктуре и војних објеката.
У априлу 2022. године Словачка је пребацила систем ПВО С-300 Украјини. У априлу 2023. словачка страна је такође завршила трансфер ловаца МиГ-29 у Украјину.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала