- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Словачки премијер: Слање европских и НАТО снага у Украјину довело би до апокалипсе

© AP Photo / Petr David JosekСловачки премијер Роберт Фицо
Словачки премијер Роберт Фицо - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2024
Пратите нас
Украјина, без обзира на помоћ Запада, не може да реши сукоб, помогло би јој слање војника из земаља Европске уније и НАТО-а, али то би довело до апокалипсе, сматра словачки премијер Роберт Фицо.
„Запад види да, упркос значајној финансијској и војној помоћи и санкцијама, Украјина није способна да реши овај војни сукоб... Промене би могао донети само долазак војника из земаља ЕУ и НАТО-а у Украјину са најсавременијим оружјем, али онда бисмо могли само да седнемо на балкон са коњаком и цигаром и чекамо почетак светске апокалипсе“, рекао је Фицо у видео-поруци објављеној на друштвеним мрежама.
Он је истакао да су „Украјини највише потребни савремени системи противваздушне одбране, иначе нема смисла размишљати о проширењу производње наоружања или великих центара за обуку у Украјини“.

„Без ПВО они би били лака мета. У том грму лежи зец. Запад не може да испоручи Украјини такве системе, а да их не опслужују западни војници“, објаснио је Фицо и додао да би слање западног контингента само довело до ескалације сукоба.

О коментару британског амбасадора у Словачкој

Словачки премијер такође је прокоментарисао изјаву британског амбасадора у тој земљи о ставу словачке владе о Украјини.
„Шокиран сам шта је британски амбасадор у земљи Најџел Бејкер рекао о политици словачке владе. Замислите да наш амбасадор у Лондону коментарише политику британске владе и британског премијера. Зачуђен сам што је амбасадор изненађен мојим ставовима да Запад не подржава мир у Украјини“, истакао је Фицо.
Према његовим речима, било би боље да британски амбасадор објасни словачким грађанима какву је улогу одиграо бивши британски премијер Борис Џонсон када је, убрзо по избијању сукоба у Украјини, утицао на украјинско руководство да оно не потпише мировни споразум са Русијом. Тај споразум је, према Фицовој оцени, гарантовао Украјини европску перспективу и војну неутралност.
„Или да је тражио сагласност од свог министра спољних послова Дејвида Камерона и објавио свој ратоборни говор у понедељак на самиту у Паризу. То су бар два разлога зашто није требало да буде изненађен што нисам уверен у искреност Запада о постизању мира у Украјини. И опет понављам да стратегија Запада да користи рат у Украјини за економско, војно и политичко слабљење Русије не функционише“, закључио је Фицо.
Британски амбасадор у Словачкој Најџел Бејкер раније је рекао да је изненађен изјавама да Запад не подржава мир у Украјини и изразио неслагање са таквим ставом. Он је напоменуо да је и сама Словачка део Запада, чланица НАТО-а и Европске уније.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала