Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Због забране динара угрожени запослени у КБЦ Косовска Митровица, понестаје и хране за пацијенте

© Sputnik / Теодор АнастасијевићВозила Унмика испред КБЦ Косовска Митровица
Возила Унмика испред КБЦ Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2024
Пратите нас
Колегијум клиничко болничког центра Косовска Митровица, са доктором Златаном Елеком на челу, изнео је проблеме са којима се ова болница суочава након што је на снагу ступила уредба приштинске Централне банке којом се забрањује динар. Најугроженији су запослени ове установе, али и болесници за које понестаје хране.
Директор КБЦ Косовска Митровица је, на конференцији за новинаре, навео најугроженије категорије које испаштају због забране динара.
Прва категорија су запослени овог клиничко болничког центра, а како Елек подсећа, ради се око 1.700 радника, чије породице зависе од ових примања.
„Знате да нам плате из Србије долазе редовно од 2013. године и да су у више наврата увећане. Сада су сви радници угрожени јер не могу да подигну новац. Видите огромне редове испред једине банке у којој можемо да подигнемо новац - Банке Поштанске штедионице. Овим су директно угрожени лекари, медицинске сестре, особље, техничари, возачи, спремачице. Осуђени смо поново да идемо у централну Србију да подижемо личне дохотке, у Рашку, Нови Пазар и Краљево“, казао је Елек.
Друга угрожена категорија су болесници, јер у КБЦ Косовска Митровица понестаје хране. Унутар центра има преко 500 кревета.
„Нама су добављачи са ових простора и плаћа се искључиво у динарима. Опструирани смо на два начина јер постоји некаква забрана коју ми нисмо видели у писаној форми а то је забрана увоза хране из Србије. Наши набављачи нису у могућности да набављају храну која је прописана тендерском документацијом. Други начин је што ми не можемо да платимо ту храну у динарима и они су проблему, а самим тим и болесници“, навео је Елек додајући да су најугроженији дијабетичари, оперисани пацијенти и они који болују од малигних болести.
Трећи проблем јер гориво, и Елек наводи да ће ускоро санитети остати без горива јер гориво плаћају у динарима.
„Не због тога што Србија не пребацује новац, него ми не можемо да платимо“, додаје он.
Четврти проблем је грејање, јер се болница греје на мазут, што се такође плаћа у динарима.
„Да би болница нормално функционисала, нас за одржавање инструмената попут рентгена, опслужују фирме из Србије. Ни те сервисере који одржавају наше апарате нисмо у могућности да платимо зашто што смо и обавези да их платимо једним платежним средством - динарима“, каже Елек.
Исто важи и за мајсторе који одржавају ову установу, а Елек додаје да је проблем и у услугама као што су прегледи за возачки испит, систематских прегледа, партиципација за анализе које се плаћају у динарима.
Елек је навео да је данашња конференција за штампу уједно и апел целокупној међународној заједници и свим политичким чиниоцима који могу да утичу на Приштину да се ова одлука одложи и додао да је присталица дијалога и мирног решења овог проблема, пренео је Косово онлајн.
Он је навео и да ће разговарати са ресорним министарством и са Владом Србије и да ће преовладати разум, те да ће се наћи компромисно решење на обострано задовољство а превасходно компромисно за српску заједницу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала