- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Земље ОПЕК плус смањују производњу нафте

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаРабота нефтяных станков - качалок
Работа нефтяных станков - качалок - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2024
Пратите нас
Русија ће додатно смањити производњу и извоз нафте за укупно 471 хиљаду барела дневно у другом тромесечју у координацији са неким земљама учесницама ОПЕК плус, изјавио је потпредседник руске владе Александар Новак.
Ово добровољно смањење производње је додатак добровољном смањењу од 500 хиљада барела дневно које је Русија објавила у априлу 2023. године, а које ће трајати до краја децембра 2024. године. Смањење извоза биће засновано на просечним нивоима извоза за мај и јун 2023. године, прецизирао је Новак.
Према његовим речима, Русија ће наставити да ради са секундарним изворима на побољшању тачности и поузданости њихове процене.
„Ово додатно добровољно смањење има за циљ јачање мера предострожности које су предузеле земље ОПЕК плус за одржавање стабилности и равнотеже тржишта нафте“, додао је он.

Казахстан смањује производњу нафте

Министарство енергетике Казахстана такође је саопштило да ће ова земља продужити добровољно смањење производње нафте за 82 хиљаде барела дневно у другом тромесечју 2024. године у оквиру ОПЕК плус.
Према подацима Министарства, на тај начин ће до краја јуна 2024. производња у Казахстану бити 1.468 барела дневно.
Добровољно смањење представља додатак добровољном смањењу производње од 78 барела дневно које је Казахстан најавио у априлу 2023. године, а које ће трајати до краја децембра 2024. године.

Смањење производње у Саудијској Арабији

Министарство енергетике Саудијске Арабије саопштило је да ће Ријад продужити своје добровољно смањење производње нафте за милион барела дневно до краја другог тромесечја 2024. године у координацији са неким земљама-учесницама ОПЕК плус.
Тако ће до краја јуна 2024. производња Саудијске Арабије бити око 9 милиона барела дневно, додаје се у саопштењу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала