- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Да ли је Русија крива за откривање злочиначких планова Берлина

CC0 / Unsplash / Шпијун
Шпијун - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2024
Пратите нас
То што је немачки министар одбране Борис Писторијус објављивање разговора немачких официра о припреми напада на Кримски мост немачким ракетама „таурус“ назвао „делом информационог рата“ и за то оптужио ВладимираПутина је замена теза - испада да је Русија крива што је разоткрила планове Берлина, који планира да спроведе државни тероризам.
Руски стручњаци кажу да се пресретање разговора официра Бундесвера може тумачити и као успех руске обавештајне службе и неуспех немачке контраобавештајне службе. Јавност је сазнала многе занимљиве детаље - оно о чему се до јуче нагађало добило је потврду и доказе. Очигледно је да су немачки официри занемарили мере предострожности, водећи разговор преко нешифрованог телефона, што посредно указује на низак ниво борбене готовости.
„Русија је коначно добила јасну потврду да немачки званичници и војно особље активно учествују у плановима за развој таквог државног тероризма. Разматрају планове како да изврше напад на Кримски мост и штавише, постоји координација, како они говоре, са Великом Британијом. Дакле, ово је заиста јединствена ситуација и мислим да никада овакви конкретни разговори не били објављени да овде нису пређене све могуће границе. Русија је објавила пресретнуте преговора и овде видимо да високи војни званичници из разних ресора потврђују да активно учествују - не толико на украјинској страни - колико планирају неке своје акције како би могли да утичу на Русију и обуздају је уз помоћ оваквих терористичких напада“, каже руски политиколог Михаил Смолин.
Смолин истиче да Берлин никако није могао да негира аутентичност снимка пресретнутих разговора, нити да га прогласи лажним и за то оптужи „Путинову пропаганду“, јер су докази очигледни. Другим речима, Министарству одбране Немачке није преостало ништа друго него да званично потврди веродостојност снимка.
„Штавише, то је у овом случају тешко порећи, јер је у овом разговору помињано доста официра, који су на служби у разним структурама Оружаних снага Немачке. И генерално, није тешко доказати да су то њихови гласови, а уз то је све пропраћено конкретним фотографијама и конкретним презименима тих официра и зато би било неразумно порицати... , додаје експерт.

Објављивањем снимка Русија открила лажи Запада

Руски стручњаци и политичари констатују да разговор немачких официра показује да Берлин разматра нападе на Русију и да се спрема за рат, а последице тога би могле бити катастрофалне.
Чак и на Западу има оних који оцењују да је објављено пресретање разговора високих немачких војних званичника била непријатна вест за Берлин и НАТО, јер је доказала лажи западног војног блока. Другим речима, разговор доказује да, супротно својим изјавама, алијанса већ води војне операције против Русије.
Смолин оцењује да је објављивање овог разговора у јавности добро за Русију, јер много тога разоткрива, а могуће да је и спречило испоруку ракета „таурус“ Кијеву.
„Као прво, ово објављивање је осмишљено да обузда, спречи такве испоруке, а такође ако се такве испоруке изврше, онда ће, у ствари, бити потврђен сам разговор у потпуности, као и то да нас разна руководстава европских земаља јавно лажу да тако нешто не планирају и да тако нешто не испоручују Украјини“, каже експерт.
Москва је затражила објашњење од Берлина у вези разговора официра Бундесвера, након што је Маргарита Симоњан, главна уредница Спутњика, објавила је у петак аудио снимак 40-минутног разговора, који је пресретнут, а на коме се чује како четири официра Бундесвера разговарају о томе да ли су немачке крстарће ракете у стању да униште Кримски мост и колико је ракета за то потребно.
Официри, међу којима је и начелник Одељења за операције и обуку ваздухопловних снага, између осталог, разматрају како да испоруче ракете „таурус“ и како да обуче украјинске војнике да испале те ракете на Кримски мост, тако да Немци не пређу „црвену линију“ и да не постану очигледни учесници сукоба у Украјини.
Немачки официри су такође разоткрили и своје партнере из НАТО-а који оперишу по Украјини. Експерти констатују да тај разговор у великој мери компромитује један број НАТО савезника јер, како објашњавају, једно је када у штампи круже гласине о присуству војног особља из земаља алијансе у Украјини, а друго када то наиђе на готово непобитну потврду.
Познато је да у Украјини већ постоје британски, француски и амерички војни и технички стручњаци који не само да помажу у одржавању сложене опреме, већ и учествују у руковођењу операцијама и нападима на руске циљеве.
Западни медији указују на то и да цурење разговора немачких официра може да погорша односе између Немачке и НАТО-а и закључују да то сада смањује вероватноћу да ће Немачка испоручити те ракете домета 500 километара.
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2024
РУСИЈА
Кремљ: Разговор немачких официра показује да се разматрају напади на Русију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала