- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Дигитални асистент у привреди – нови пројекат вештачке интелигенције Привредне коморе Србије

© Фото : Pexels/Photo by Tara Winstead вештачка интелигенција
вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2024
Пратите нас
Привредна комора Србије ће сутра, у оквиру Копаоник бизнис форума, представити нови дигитални сервис заснован на вештачкој интелигенцији - БизЧет.
Нову бесплатну услугу за компаније представиће председник ПКС Марко Чадеж који је рекао за Танјуг да ће ПКС представити првог дигиталног асистента базираног на вештачкој интелигенцији.
Истакао је да су у ПКС сами развили сервис, то јест алат који ће скратити привредницима време у пословању, а који је први такав у Србији и у региону.
„Ако желите да добијете информацију како да оснујете фирму, како да добијете одређене олакшице, како да повратите порез и шта вам је потребно, формуларе, како најбрже да то урадите, добијете Опен ИД и добијете радне дозволе, добијете визу за стране раднике, онда вас наш асистент води корак по корак“, објаснио је Чадеж.
Нагласио је да је то први такав сервис урађен у региону и један од првих у Европи.
Чадеж је рекао да ће нови сервис привредници одмах моћи да користе, као и да ће неке ствари моћи да добију и за свега пет секунди уместо да изгубе сате.

Сутра стартује јединствено тржиште рада Отвореног Балкана

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж изјавио је да сутра стартује јединствено тржиште рада између Србије, Северне Македоније и Албаније и истакао да је то заиста револуционарна ствар за ово подручје.
„После толико неких ружних ствари које смо проживљавали од деведесетих година прошлог века, наше државе и народи почињу да раде заједно“, рекао је Чадеж.
Истакао је да је за Отворени Балкан велика ствар што ће грађани Србије моћи од сутра да се региструју и добију радну дозволу без било каквих проблема за рад у Албанији и у Северној Македонији.
„То је велика ствар за привреду пошто се сви суочавамо са недостатком радне снаге, као и са проблемима у њеној структури“, рекао је Чадеж.
Он је казао да свакој земљи недостају радници у одређеној бранши и да и јесте циљ да земље могу да размењују радну снагу. Први пут смо у региону одлучили да будемо јединствени, нагласио је Чадеж.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала