- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Популације дивљих врста за 50 година пале за 69 одсто

© Sputnik / Лола Ђорђевићкорњача
корњача - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2024
Пратите нас
WWF, светска организација за заштиту природе, користи овогодишњи Светски дан дивљих врста како би нагласила важност свих дивљих врста на планети - од биљака, преко гљива, риба, водоземаца, гмизаваца па све до сисара. Сви они су једна карика у ланцу природне равнотеже, а нестанком само једне карике нарушава се цели екосистем на планети.
Управо је зато забрињавајућ податак последњег WWF-овог Извештаја о стању планете, који показује да су популације дивљих врста у последњих 50 година опале за 69 одсто. То је раздобље краће од животног века просечног човека.
„Подаци су јасни - свет је тренутно у двострукој кризи - кризи губитка биоразноликости и климатској кризи подстакнутој неодрживим коришћењем ресурса планете. Ако не престанемо да третирамо те кризе као два одвојена проблема, нећемо делотворно решити ни један од њих“, поручује Ивона Станић из WWF Адрије.
„Најзначајнији узроци нестанка дивљих врста су ширење пољопривреде и урбани развој, крчење шума, прекомерни риболов, коришћење неодрживих извора енергије и загађење мора, вода и копна који затим доводе до нестанка станишта дивљих врста, нестанка воде и климатске кризе. Извештајо глобалним ризицима које објављује Светски економски форум показује повећање хитности и ширине еколошких ризика за светску економију, али и дубину међусобне повезаности између еколошких ризика, економске и геополитичке напетости“, наводи се у саопштењу, пренео је „Индекс“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала