- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Фантазије Аналене Бербок: У БиХ јој се поново привиђају Руси и сецесионисти

© AFP 2023 / ELVIS BARUKCICАналена Бербок
Аналена Бербок - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2024
Пратите нас
Шефица немачке дипломатије Аналена Бербок, која је допутовала у Сарајево да подржи европски пут БиХ, изјавила је данас да је током сусрета са члановима Председништва БиХ и министром спољних послова у Савету министара БиХ Елмедином Конаковићем посебно говорила о, како је навела, "сецесионистичком наративу" који је приписала Републици Српској.
“Ви сте овде осетили да је највећи отров за човечанство насилно мењање граница. То је донело толико патње на нашем континенту и целом свету и због тога и вреди оно што вреди за све земље и то говорим другим кандидатима за приступање. Једна земља само заједнички може постати члан ЕУ. Влада не може деловати без опозиције, политика не може деловати без цивилног друштва, једна регија не може деловати без друге регије. Све снаге из једне земље су за ово потребне. То је нама толико важно на путу ка ЕУ. Стално наглашавамо да сецесионистичке фантазије које на овом путу желе да потурају камење, јасно ћемо именовати. Само заједничко залагање и заједничка БиХ може да иде ка ЕУ и о томе сам посебно говорила са (српском) чланицом Председништва БиХ (Зељком Цвијановић)”, навела је Бербок.
Када је реч о одлуци о отварању преговора за чланство у ЕУ Бербок је поновила да је ово историјски тренутак за БиХ.
“Земља се налази на одлучујућем раскршћу. Постоје тренуци у историји у којима се мора ухватити тренутак, прилика. Ако имамо малу децу они ће нас питати како то нисте урадили, зашто нисте успели”, рекла је Бербок новинарима после разговора са Конаковићем.
Шефица немачке дипломатије говорила је и о руском утицају у БиХ рекавши да је забрињава реторика у погледу на Русију.
"Видимо да је рат одвајања Путина од Европе рат наратива, језик који се користи као средство за раздвајање и то је важно за велико питање инвестиција. (…) Улагања су могућа али њима је потребна сигурност и упућујем апел Бањалуци да на ЕУ путу корачају заједнички”, навела је Бербок, пренела је сарајевска Н1 тв..
Пре почетка званичних разговора шефица немачке дипломатије је заједно са министром Конаковићем прошетала сарајевском Башчаршијом и том приликом направила паралелу између Сарајева и Кијева.
“Пре 30 година овде је одбрањена европска идеја једнако како данас срце Европе куца у Кијеву у 1990. годинама је овде куцало у опкољеном Сарајеву”, навела је Бербок.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала