- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Хашки суд издао налог за хапшење два руска официра

© AFP 2023 / TOUSSAINT KLUITERSЗграда Међународног кривичног суда у Хагу
Зграда Међународног кривичног суда у Хагу - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2024
Пратите нас
Међународни кривични суд у Хагу издао је налоге за хапшење команданта далекометне авијације Ваздушно-космичких снага Русије Сергеја Кобилаша и команданта Црноморске флоте Виктора Соколова, наводи се у саопштењу суда.
„Данас, 5. марта 2024. године, претпретресно веће Другог међународног кривичног суда... издало је налоге за хапшење два лица, господина Сергеја Ивановича Кобилаша и господина Виктора Николајевича Соколова, у контексту ситуације у Украјине за наводне злочине почињене најмање од 10. октобра 2022. до најмање 9. марта 2023. године“, наводи се у тексту документа.
У документу суда се тврди да они наводно имају разлога да верују да су „Кобилаш и Соколов одговорни за ракетне нападе које су њихови подређени извели на украјинску електроенергетску инфраструктуру током наведеног периода“.

Суд такође сматра да су „ови напади били усмерени на цивилне објекте, а они који су се у то време могли класификовати као војни, претрпели су прекомерну штету“. Осим тога, „причињена је колатерална штета цивилима“, додаје се у документу.

„Садржај потерница је проглашен ‘тајним’ у циљу заштите сведока и осигуравања безбедности истраге“, наводи се у саопштењу.
У марту прошле године, претпретресно веће суда издало је налог за хапшење председника Русије Владимира Путина и дечјег омбудсмана Марију Лвову-Белову. Они се, између осталог, терете и за „депортацију деце“ коју су руске власти спасиле од гранатирања украјинских оружаних снага и одвеле их из зоне борбених дејстава у безбедна подручја.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала