- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Макрон против одузимања руских средстава: Ако бранимо супериорност права онда треба ићи до краја

© AP Photo / Gonzalo FuentesПредседник Француске Емануел Макрон
Председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2024
Пратите нас
Одузимање замрзнутих руских средстава у ЕУ и њихово коришћење за финансирање Украјине у супротности је с међународним правом и започињање таквих дискусија ослабиће Унију, рекао је француски председник Емануел Макрон.

"Не подржавамо активности које су у супротности с међународним правом и започињање таквих дискусија ће ослабити Европу где се та средства налазе. Када бранимо супериорност права онда треба ићи до краја", рекао је Макрон на заједничкој конференцији за новинаре са председником Чешке Петром Павелом.

Агенција „Блумберг“ раније је саопштила да земље Г7 и Европска унија разматрају могућност да искористе преко 250 милијарди долара замрзнуте имовине руске Централне банке за финансирање обнове Украјине.
Учесници самита ЕУ су 1. фебруара одобрили предлог Европске комисије који подразумева коришћење прихода од замрзнуте суверене имовине Русије за делимично финансирање програма буџетске помоћи Украјини од 50 милијарди евра за период до 2027.
Француски председник је позвао савезнике Украјине да буду кукавице и даје дошао тренутак када треба нешто да предузму.
Медији наводе да он намерава да у Прагу размотри могућност набавке муниције за Украјину из трећих држава.
Подсетимо, он је недавно изјавио да западни лидери нису искључили могућност слања војника у Украјину иако око тог питања нема консензуса.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала