- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Могућ и најстрашнији рат: На Западу верују да ће Руси мирно гледати да им се намиче омча око врата

© Sputnik / Stringer / Уђи у базу фотографијаАмерички батаљон у Пољској
Амерички батаљон у Пољској - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2024
Пратите нас
Мирис барута шири се Европом, а не може се искључити ни сценарио директног рата Русије и НАТО. Jер, на Западу верују у инфантилну и бесмислену идеју да ће Руси, и ако им буде угрожен опстанак, у име добробити човечанства пристати да нестану, да ће допустити да им се намиче омча око врата, а да неће реаговати, упозоравају саговорници Спутњика.
Скандал са снимљеним разговорима официра Бундесвера о плану напада на Кримски мост доказ је да НАТО покушава да, како каже професор ФПН Часлав Копривица, на клизајући начин у потпуности уђе у украјински сукоб.

Шта открива снимак разговора официра Бундесвера

Немци су већ дуго под притиском Американаца, а и осталих савезника који су се дубље од њих директно уплели у украјински сукоб, да ураде исто да би то добило право грађанства и да би јавност тих земаља припремили да се нормализује таква врста ангажовања, напомиње Копривица. Он подсећа да је и сам немачки канцелар Олаф Шолц потврдио да британски и француски војни стручњаци у Украјини већ помажу у опслуживању ракета које су Кијеву послале њихове државе.
Немци су, уверен је уредник портала Факти Ђуро Билбија, насанкали сами себе и дали себи аутогол, користећи отворени систем Вебекс за поверљиве разговоре, при чему се један од официра укључио у видео конференцију из хотела у Сингапуру, а Руси све то снимили и објавили. Немачки министар Борис Писторијус је, како истиче, то покушао да прикаже као руску агресивну кампању срачунату на изазивање раскола у немачком друштву.
Копривица додаје да су комичне тврдње о руској кампањи дезинформирања и да је заправо реч о информисању те да се показало да и обавештајне службе, у овом случају руске, могу да буду извор информација за јавност.
Што се тиче садржаја, напомиње професор, важно је и да се сазнало да земље које дотурају стратешку муницију у Украјину очигледно учествују и у одабиру циљева, а то је сигурно кад је реч о Американцима, Британцима и Французима.
„Овде се ради о притиску да се и Немци укључе у подизање лествице кад је реч о томе до које мере је отишло ангажовање земаља НАТО у рату који се води на простору бивше Украјине где је она марионета и који је заправо рат Запада против Русије на територији треће земље.“

Немци би требало да коче сулуду подршку Кијеву

Билбија скреће пажњу да су се Немци који би требало да буду најосетљивији на то да ли неки режим мирише на нацизам, јер их на то обавезују и резултати Другог светског рата, упустили у сулудо подржавање бандеровског режима у Кијеву.
„Немачка би требало да буде највећи кочничар али не само да она то није него напротив – док је Француска дала Украјини мање од две милијарде евра помоћи, Немачка је издвојила за то већ 32 милијарде евра. Притом Немци знају, а то је Шолц открио, да ако Украјинцима дају ракете дугог домета „таурус“ мораће да пошаљу и људе који знају да их испаљују. Шолц је уз то вероватно прешао малу црвену линију са осталима у НАТО кад је то открио“, каже наш саговорник уз опаску да ће рачун за то Западу тек стићи, а можда већ и стиже за наплату.
На питање, могу ли протести Европљана против директног укључења њихових земаља у рат против Русије, попут оних у Француској и Немачкој, спречити даље срљање у ширу катастрофу, Копривица упозорава да за западне елите то није препрека јер је тамо идеја легитимности власти превазиђена. Он подсећа да је немачка министарка спољних послова Аналена Бербок давно рекла да ће Берлин помагати Украјину без обзира шта рекли грађани Немачке. С друге стране, како каже, у случају француског председника Емануела Макрона, власт која је слаба и губи конце покушава да ратоборним изјавама скрене пажњу јавности.

Веровали су да Руси блефирају

Што се тиче тога да ли је и колико вероватан најгори сценарио ширег сукоба Запада и Русије, Копривица упозорава да се то не може одбацити, јер на Западу говоре од самог почетка да се не сме се дозволити да Русија победи.
„На Западу су упали у замку својих конструкција: мислили су да је Русија слаба, да се неће одлучити да уђе у сукоб. Веровали су да Руси блефирају, па да ће народ у Русији да сруши власт, па су веровали да ће економске санкције да уздрмају Русију. Али најнеобичније је да они, што је рекао и Путин, као да гледају цртани филм - сматрају да треба да дижу улог и да ће Руси да се повуку...“ , примећује професор.
Међутим, истиче он, јасно је да кад је реч о стратешком нуклеарном наоружању читав НАТО не може да се мери с Русијом:
„Потпуно је сулудо да идете у рат с таквом земљом, чему се ви надате: није дошло до Мајдана у Русији, Русија економски није сломљена и мислите да ће тамо да кажу – нека свет настави да постоји, а ми ћемо да се повучемо иза Урала, триста година руске историје треба да се баци низ воду зато што је неко тамо у дубокој држави решио да Русија не сме добити овај рат који је њима рат за опстанак а онима тамо само стратешка игра.“
Копривица подсећа да је и Путин у недавном обраћању Федералној скупштини упозорио Запад да не треба тако да размишља:
„Кад сатерате у угао било кога, а поготову велику нацију, немојте рачунати да ће се она уздржати од онога свега што јој је на располагању у име добробити оних који желе да униште Русију.“
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала