- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Овакав скандал се није догодио у историји дипломатије: Амбасадори ЕУ у Москви могу да пакују кофере

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Уђи у базу фотографијаЗаставе Русије и Европске уније
Заставе Русије и Европске уније  - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2024
Пратите нас
Такозвани бојкот шефa руске дипломатије Сергејa Лавровa који су организовали амбасадори земаља ЕУ апсолутно је без преседана у историји дипломатије. Осим тога, такав гест је неприхватљив, безобразан и неваспитан, сматра дипломата Бранко Бранковић.
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров саопштио је да је позвао амбасадоре земаља Европске уније на састанак ради разјашњења уочи председничких избора у Русији, али да су два дана пре заказаног састанка они то одбили.
Представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова сматра да овакво понашање амбасадора доводи у питање значај њихове делатности у Русији јер не испуњавају своју главну функцију амбасадора у Москви – не одржавају контакте са шефом руске дипломатије.

„Амбасадорски бојкот“ – без преседана у историји дипломатије

Мислим да се у историји дипломатије никада није нешто тако догодило јер сваки амбасадор једва чека да га позове министар спољних послова да би могли да разговарају, каже за Спутњик дипломата Бранко Бранковић.
Он додаје да је, док је био амбасадор, ко зна колико пута морао да се јави у кабинет министра спољних послова и моли за сусрет, што се сматра врхунским односом амбасадора према министру те земље.
„У сваком случају, нек и један амбасадор по било ком основу каже 'нећу да дођем', тај је своје односе као амбасадор са министром спољних послова дефинитивно закуцао о зид. Нека буде срећан ако га икад чује телефоном, а камоли да очекује да га министар прими, а неће га никад више примити. А овакав колективни тзв. бојкот, јер не знамо колико је земаља одбило, нешто је без преседана. А у исто време је и крајње одсуство базичне културе и висок степен неваспитања према ономе у чијој земљи се налазиш.“

Препорука амбасадорима: Пакујте кофере!

Ти амбасадори не би требало да очекују да ће их икад ико више примити на било какав разговор, не само у министарству спољних послова, него и у другим министарствима у Русији, додаје Бранковић.
„А ако амбасадор који се налази у једној државни нема приступа нигде у влади, код председника или било где, најбоље је да спакује кофере и да оде. Јер његова је дужност да ради са званичницима земље у којој је акредитован на развоју односа између своје и те земље у којој је акредитован. Али пошто су се тако понели, с правом је да и влада и сви министри, а посебно министар спољних послова, никад више тог амбасадора не приме, што значи да он само може да спакује кофере и иде кући.“

Боље да сами оду него да се протерују

Заменик шефа Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев изјавио је да би због одбијања да се састане са шефом дипломатије Сергејем Лавровом амбасадори земаља ЕУ требало да буду протерани из земље.
Према Бранковићу, амбасадори земаља ЕУ заслужили су таквим понашањем да буду проглашени за персоне нон грата, да им се забрани боравак у Москви и да оду тамо одакле су дошли.
Нико не би могао замерити руским властима ако би донеле такву одлуку, јер она је у складу са Међународном дипломатском конвенцијом, тзв. Бечком конвенцијом о дипломатским односима из 1961. године, објашњава Бранковић и додаје да он ипак не би применио ту меру.
„Ја би их потпуно изоловао тако да их нигде нико у званичној власти не прими, не би ли они сами спаковали кофере и отишли. То би, по мени, био изванредан потез, бољи него да се прогласе персонама нон грата. Јер проблем је ако ви прогласите амбасадора неке земље персоном нон грата, очекујте да ће одмах тамо и вашег амбасадора прогласити персоном нон грата и најурити га. А то није циљ“, закључио је Бранковић.
Погледајте и:
Лого ЕУ на згради седишта Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2024
РУСИЈА
„Где сте то видели?“: Лавров зачуђен понашањем амбасадора ЕУ који су одбили састанак пре избора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала