- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Рекорди следе, до краја маја: Стручњаци изнели прогнозе о феномену који утиче на животе свих нас

© AP Photo / Michael ProbstТоплотни талас - илустрација
Топлотни талас - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2024
Пратите нас
Временски феномен Ел Нињо почео је да слаби, али ће наставити да подстиче температуре изнад просека широм света, саопштила је данас Светска метеоролошка организација (WМО).
Ел Нињо је природни временски феномен повезан са поремећајем обрасца ветра, што значи топлије температуре површине океана у источном и централном делу Пацифика, пренео је Ројтерс.
Ел Нињо, који се јавља у просеку сваких две до седам година, обично траје девет до 12 месеци и може изазвати екстремне временске појаве као што су шумски пожари, тропски циклони и дуготрајне суше.
Портпаролка WМО Клер Нулис изјавила је да је Ел Нињо достигао врхунац у децембру и ушао међу пет најјачих у историји.
„Сада постепено слаби, али очигледно ће наставити да утиче на глобалну климу у наредним месецима“, рекла је она новинарима у Женеви.
Нулисова је истакла да се очекују температуре изнад нормалних у наредним месецима, од марта до маја, у већини копнених подручја.
Генерална секретарка WМО Селесте Сауло рекла је да је Ел Нињо делимично допринео недавним температурним рекордима.
„Сваки месец од јуна 2023. поставља нови месечни температурни рекорд, а 2023. је била далеко најтоплија година у историји“, навела је Сауло у саопштењу.
Ел Нињо је допринео овим рекордним температурама, али гасови стаклене баште који задржавају топлоту су недвосмислено главни кривац, истакла је она.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала