- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руско Министарство одбране описало могући сценарио напада на Русију

© Sputnik / Alexey MaishevМинистарство одбране РФ
Министарство одбране РФ - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2024
Пратите нас
Против Русије може бити покренута ваздушно-копнена или ваздушно-поморска операција, која ће почети брзим глобалним нападом истовремено са неколико интензивних ракетно-авионских напада, произлази из чланка листа Министарства одбране Русије „Војна мисао“.
Наводи се да страни стручњаци разматрају формирање војних формација новог типа, такозваних здружених оперативних формација (ЗОФ).
То треба да буду комбиноване компактне високомобилне вишесферне војне групације, способне да у кратком року изведу комплексан напад на административно-политичку и војно-индустријску инфраструктуру противника у свим областима: копненој, морској, ваздушној, космичкој и информационој.

„Најочекиваније форме примене ЗОФ су ваздушно-копнене (поморске) операције (кампање). Истовремено, оне ће почети од ваздушних (од 2030. г. ваздушно-космичких, надаље – космичко-ваздушних) офанзивних операција, које се састоје од брзог (тренутног) глобалног напада и неколико (од два-три до пет-седам) интензивних ракетно-авионских напада. Истовремено, авијација ће међу првима кренути у борбена дејства једна од првих, као род војске са најбољим маневрима и прилагодљивошћу, још пре распоређивања главне групације“, истиче издање.

Аутори пишу да ће пре почетка активне фазе операције оперативне формације противника спроводити провокативне, демонстративне, информационе и друге потенцијално агресивне акције, укључујући у циљу контроле ситуације.
Агресор ће појачати све видове извиђања, обављаће редовне летове авиона и дронова у близини државних граница земље, укључујући летове стратешких бомбардера. Такође, могуће је одржавање обука уз учешће група носача авиона и бродова – носача крстарећих ракета.
Поред тога, „Војна мисао“ прецизира да ће борбени и бројчани састав ЗОФ противника у мирнодопским условима износити 50-70 одсто од састава који ће бити активан током рата.
„На тај начин, ови фактори проширују систем претњи Руској Федерацији у војном смислу и формирају нове захтеве кад је у питању осигурање безбедности Русије, у којој једну од главних улога имају Ваздушно-космичке снаге“, истиче се у чланку.
У вези са тим, издање наводи да ће све већа улога Ваздушно-космичких снага у глобалној структури војних сукоба поставити пред њих нове задатке. Нарочито ће бити потребно да се ВКС опреме новим и модернизованим примерцима авијационих система (укључујући дроновима) и системима наоружања, а неопходно је имплементирање перспективних аутоматизованих управљачких система, потребно је унапредити обавештајну подршку и тако даље.
Аутори такође наглашавају да је потребно да се формирају нови погледи на организацију борбене примене авијационих снага како у мирнодопским, тако и у ратним условима, „која ће бити у складу са постојећим и перспективним формама примене и начинима дејстава средстава ваздушно-космичких напада противника“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала