Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучићу рођендан честитали светски званичници и чланови дипломатског кора

© Фото : Инстаграм/БудућностСрбијеАлександар Вучић и Си Ђинпинг
Александар Вучић и Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2024
Пратите нас
Председнику Републике Србије Александру Вучићу данас су рођендан честитали бројни светски званичници и чланови дипломатског кора акредитованих у Београду.
Председнику Вучићу честитку су упутили председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг, председник Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган, председник Републике Азербејџан Илхам Алијев, председник Републике Италије Серђо Матарела, председник Боливарске Републике Венецуеле Николас Мадуро Морос, председник Републике Казахстан Касим Жомарт Токајев, председник Владе Републике Грчке Кирјакос Мицотакис, као и председник Европског савета Шарл Мишел, саопштила је председникова Служба за сарадњу с медијима.
„Радује ме што се под Вашим руководством Србија залаже за независност и чува државни интерес, а економска и друштвена изградња и побољшање животног стандарда грађана бележе изванредне резултате. Као стари пријатељ кинеског народа, Ви се чврсто залажете за унапређење кинеско-српских односа и сарадње у разним областима, због чега Вам изражавам дубоко уважавање“, наводи се у честитки Си Ђинпинга.
Си је подсетио да су се он и Вучић састали прошле године током Трећег форума за међународну сарадњу „Појас и пут“ и да су разговарали о пријатељству, планирали сарадњу и постигли широк консензус, указујући на нови правац развоја билатералних односа, наводи се у саопштењу Службе за сарадњу са медијима председника Републике.
„Придајем велики значај развоју односа Кине и Србије. Спреман сам да са Вама улажем заједничке напоре како бисмо унапредили кинеско-српско свеобухватно стратешко партнерство на још виши ниво и још више допринели бољитку оба народа. Очекујем да се састанем са Вама још једном. Желим Вам пуно здравља и успеха“, истакао је Си у честитки.
Ердоган је пожелео Вучићу годину доброг здравља и среће.
"Користим прилику да нагласим уверење да ће снажна сарадња коју имамо на свим пољима са Србијом, под руководством Ваше екселенције, наставити да доприноси стабилности наших земаља и стабилности у региону. Још једном Вам честитам рођендан, а пријатељском народу Србије од срца желим срећу и благостање", наводи се у честитки турског председника.
У честитки азербејџанског председника Илхама Алијева се, између осталог, каже:
"Срдачно Вам честитам рођендан и упућујем своје најлепше жеље. Дали сте велики допринос расту угледа Србије у светској политици и њеним достигнућима у области економије. Азербејџан се искрено радује успесима Ваше пријатељске земље који су постигнути Вашим вођством и одлучном политиком. Развој наших односа са Србијом од посебне је важности за Азербејџан. Висок ниво наших политичких односа и активног дијалога стварају добру основу за даље ширење наше сарадње у свим областима. Драги господине председниче, још једном Вам честитам овај изузетан дан, желећи Вам добро здравље и континуирани успех у Вашем одговорном послу, а у корист благостања пријатељског народа Србије", наводи се у честитки председника Алијева.
Честитку поводом рођендана председника Александра Вучића упутио је и председник Републике Италије Серђо Матарела.
"У овом дану који је веома битан за Вас лично, као и за Вашу породицу, молим Вас да примите моје најлепше жеље поводом Вашег рођендана. Користим ову прилику да изразим своје задовољство због снажних веза које уједињују наше две земље. Ове везе се на најважнији начин осликавају у пуној и здушној подршци Италије процесу европских интеграција Србије. У духу пријатељства, још једном Вам упућује искрене честитке и најсрдачније жеље", наводи се у честитки председника Италије.
Председник Боливарске Републике Венецуеле Николас Мадуро Морос честитао је председнику Вучићу рођендан у своје, као и у име народа и Владе Боливарске Републике Венецуеле.
"Овог посебног дана желим да Вам честитам на Вашим лидерским квалитетима и на томе што посвећено служите свом народу, као и на преданом раду на одржавању мира, правде и добробити Вашег народа. Екселенцијо, желим да искористим ову прилику да поново потврдим интерес Боливарске Владе да наставимо да одлучним корацима остварујемо напредак у билатералној сарадњи, на основама већ склопљених споразума, као и кроз нове успешне пројекте који ће допринети развоју два народа. Користим прилику да Вам поновим изразе мог поштовања и уважавања", наводи се у честитки председника Венецуеле.
Председник Републике Казахстан Касим-Жомарт Токајев упутио је председнику Вучићу најискреније жеље поводом рођендана.
"Ваш мудри политички курс и неуморни рад, мотивисани највишим вредностима, стварају чврсту основу за стабилан развој земље. У то име, желим успеха свим Вашим иницијативама, усмереним на добробот народа и његову светлу будућност. Поштовани господине председниче, користим ову прилику да Вама и Вашој породици пожелим личну срећу, добро здравље, а пријатељском народу Србије – благостање и просперитет", наводи се у честитки казахстанског председника.
Председник Вучић је, такође, примио поклоне и честитке поводом рођендана од амбасадора НР Кине Ли Минга, као и амбасадора Словачке Републике Михаила Павука, који му је пренео поздраве председнице и премијера те земље Зузане Чапутове и Роберта Фица. Честитку су упутили и многи други представници дипломатског кора.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала