- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Слика Паје Јовановића „Одмор башибозука“ изложена у Конаку кнегиње Љубице

© Sputnik / Лола ЂорђевићСлика Паје Јовановића „Одмор башибозука“
Слика Паје Јовановића „Одмор башибозука“ - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2024
Пратите нас
Слика Паје Јовановића „Одмор башибозука“, купљена на аукцији у Лондону, јавно је од данас изложена у Конаку кнегиње Љубице.
Ова аквизиција представља најзначајнију куповину музејског предмета до сада, коју је Музеј града Београда остварио уз помоћ Владе Републике Србије.
„Паја је јако плодан уметник. Поред великих историјских композиција и интимистичких слика портрета, фигура, пејзажа имамо један значај период у којем се он, као и други значајни сликари 19. века, бавио темом орјетна. За нас, са музеолошкиг аспекта, ова слика је значајна јер ми дела из те фазе немамо. 'Башибозука' има, видимо их често на Доротеуму где се продају, али ово је једна од најуспелијих представа. Од 1994. пратимо њено кретање, тако да се све поклопило - да добијемо слику коју знамо, која је изванредног квалитета и која је пик његовог стваралаштва из тог периода и те тематике“, рекла је за Спутњик дуректорка Музеја града Београда Јелена Медаковић.

Пајина слика се вратила кући

Она је подсетила да је слика „Одмор башибозука“ 1994. продата једном значајном и великом колекционару у Лондону и од тада се налазила у познатој збирци орјенталистичке тематике, све до аукције куће „Сотби“ када се за њу надметао и један велики египатски колекционар:
„Имали смо добру подршку наших колекционара који су се повукли у нашу користи. Тако да смо се надметали само са двоје или троје, међу којима је био познати египатски колекционар који већ има Пајине слике, прикупља их и увек лицитира. Слика је ипак продата по једној разумној цени и свакако нижој него што би се десило да су и наши колекционари учествовали“.
© Sputnik / Лола ЂорђевићМинистарка културе Маја Гојковић и директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић на представљању слике Паје Јовановића „Одмор башибозука“ у Конаку кнегиње Љубице
Министарка културе Маја Гојковић  и директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић на представљању слике 
Паје Јовановића „Одмор башибозука“ у Конаку кнегиње Љубице - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2024
Министарка културе Маја Гојковић и директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић на представљању слике Паје Јовановића „Одмор башибозука“ у Конаку кнегиње Љубице
Дело представља једну од најлепших слика Јовановићеве орјенталистичке фазе, рађено техником уља на дасци крајем 19. века.
Слика се, наглашава Медаковић, коначно вратила кући:
„Она никада није била у Србији, али је дошла у Легат Паје Јовановића који ми чувамо и коме бринемо и зато кажемо да се она вратила кући. Паја Јовановић је школован у Бечу, свој радни век је провео у Лонодну, Бечу и широм света. Цене његових дела које се постижу на аукцијама говоре о томе колико је познат и пожељан и у многим другим колекцијама. Колега из Народног музеја пронашао га је у једном музеју у Куала Лумпуру, али његова жеља да све остави својој земљи и граду у коме је стварао и дуго боравио, сведочи колико је тако велики уметник и човек знао шта то значи националност, припадност једној држави и одакле црпи све што слика и ствара. И самим тим знао је да његово дело припда нашем народу и нашој држави. Оставио је 211 слика Музеју града Београда и сада смо ту значајну и богату колекцију обогатили“.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПотпис Паје Јовановића на једном од писама упућеним управи Музеја града Београда
Потпис Паје Јовановића на једном од писама упућеним  управи Музеја града Београда - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2024
Потпис Паје Јовановића на једном од писама упућеним управи Музеја града Београда

Брига државе о вредним делима

Потпредседница Владе Србије и министарка културе Маја Гојковић је рекла да куповина слике Паје Јовановића показује бригу државе за културно наслеђе:
„Тако раде државе са озбиљном културном политиком. Убрзо после овога је уследила куповина вредног историјског документа - наредбе Хитлера за напад на Србију. Мислим да и у овом тренутку се ради на куповини још једног вредног дела – само примењене уметности“.
Гојковић је истакла да постоји идеја да се на нивоу државе оснује тело које ће пратити шта се дешава на уметничким тржиштима широм света, одредити годишњи буџет и организовано и на стручан начин се бавити набавком уметничких дела:
„Надам се да ће нова влада то имати у виду и пронаћи начин да Србија настави да купује овако вредна дела“.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПоред „Одмора башибозука“ у Конаку је изложен и део предмета из легата Паје Јовановића попут штафелаја, палета и четкица
Поред „Одмора башибозука“ у Конаку је изложен и део предмета из легата Паје Јовановића попут штафелаја, палета и четкица - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2024
Поред „Одмора башибозука“ у Конаку је изложен и део предмета из легата Паје Јовановића попут штафелаја, палета и четкица

Пајин музеј чека нови простор

Поред слике у Конаку је изложен део Легата Паје Јовановића, штафелај, палета и други предмети из атељеа.
Посетиоци ће наредних месец дана имати прилику и да прођу кроз виртуелну туру његовим музејом, који ће имати посебан део у новом простору Музеја града Београда у Ресавској улици.
Простор у коме се тренутно налази Пајин легат враћен је реституцијом власницима.
„Чекамо простор у Ресавској где ће један добар део бити издвојен за његов легат тако да ће бити реконструисан у првобитном стању у каквом га је Паја осмислио када га је оставио Музеју града Београда“, рекла је Медаковић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала