Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Запад проговара кроз Куртија: Претња изолацијом Србије док се не одрекне Косова и Русије

© Фото : Снимак са екрана/РТСПремијер привремених приштинских институција Аљбин Курти
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2024
Пратите нас
Аљбин Курти је поручио да Србија од Европе треба да добије исти третман као и Русија. Он је том неприкривеном ратнохушкачком реториком само изнео став Запада да Србију треба политички уподобити и натерати да се одрекне својих националних интереса.
Овако Куртијеву нову сумануту изјаву тумачи Александар Лукић са Института за политичке студије. Он сматра да сама Куртијева политичка појава није вредна коментарисања, али да је као инструмент Запада значајан показатељ њихових политичких планова.
Аљбин Курти не може ништа да каже и предложи, а да иза тога не стоји неко са Запада ко у одређеном тренутку има оперативни задатак. Иза свега што он прича, па и овога, стоје Сједињене Државе, али њихове замисли оперативно најчешће спроводе Велика Британија или Немачка, изјавио је Лукић за Спутњик.

„Одрекните се Косова и Русије“

Он сматра да Куртијев „предлог“, који је изнет на конференцији коју је организовала најстарија и највећа политичка фондација – Фридрих Еберт, служи заправо као опомена Србији, односно метод вршења притиска, у циљу промене њених спољнополитичких, али и унутрашњих ставова.
© Фото : Косово онлајн/јутјубАмерички амбасадор Џефри Ховенијер и косовски премијер Аљбин Курти
Амерички амбасадор Џефри Ховенијер и косовски премијер Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2024
Амерички амбасадор Џефри Ховенијер и косовски премијер Аљбин Курти
Тиме се врши притисак на Србију да промени своју политику према Косову и Метохији, Републици Српској, Црној Гори, дакле према свим земљама у којима је доминантан српски народ. Што се тиче међународних глобалних односа, притисак се врши како би Србија променила, пре свега, свој однос према Русији, али и Кини, БРИКС, глобалном Југу, покрету Несврстаних... То је оно што смета Западу и Курти само говори наглас оно шта је стратегија Запада, а то је да се Србија сломи у том погледу.

Пуцање себи у ногу

Куртијев апел да се Косово прими у међународне институције, попут Европске уније и Савета Европе, не представља реалну могућност, каже Лукић, али је мантра коју албански политичари са Косова једноставно морају да понављају.
То јесте могуће, али онда Запад мора да иде до краја и да оголи своју политику, да покаже свету да не поштује међународно право, као и своја сопствена правила, своје статуте по којима делује. Дакле, ни у НАТО ни у ЕУ не може бити примљено нешто што није држава. Потпуно би се урушио поредак и статус свих тих међународних организација, уколико би нешто што није држава било примљено као да јесте, закључио је Лукић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала