Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Именован известилац Европског парламента за укидање виза Србима на КиМ

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаПленарна седница Европског парламента
Пленарна седница Европског парламента - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2024
Пратите нас
Посланик Европског парламента Матјаж Немец саопштио је да именован за известиоца ЕП за укидање виза Србима који живе на Косову и Метохији.
"Одбор за унутрашње послове Европског парламента ме је званично именовао за известиоца за укидање виза за косовске Србе, који су носиоци специјалних пасоша и једини на Западном Балкану којима је потребна виза за путовање у Европску унију", написао је Немец на друштвеној мрежи Икс.
Додао је да се нада брзом укидању виза за Србе са КиМ.
Такозвано Косово добило је безвизни режим који је 1. јануара ове године ступио на снагу, а из њега су само изузети Срби који имају пасоше Координационе управе, која функционише у оквиру Министарства унутрашњих послова Србије, и који су једини у региону којима за путовање у ЕУ треба виза.
У новембру 2023. године Европска комисија је предложила измене Уредбе из 2018. године, која садржи листу трећих земаља чији држављани морају да имају визу када прелазе спољне границе чланица ЕУ, и да се покрену процедуре да се у визној либерализацији обухвате и грађани КиМ са пасошима из Србије.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала