- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Инфлација у фебруару у Србији додатно успорила

© Sputnik / СпутњикДинари
Динари - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2024
Пратите нас
Гувернер Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић изјавила је да се у Србији и у овој години наставља снажан пад инфлације и да је међугодишња инфлација у јануару смањена на 6,4 одсто.
„Наша процена је да је инфлација у фебруару и додатно успорила на око 5,5 одсто међугодишње“, рекла је она на стручној конференцији у централној банци Србије „Инстант плаћања, глобална инспирација“.
Навела је да се наставља са опрезним анализама домаћих и међународних фактора и како је нагласила НБС је спремна да додатно делује уколико то буде потребно.
„НБС је више од деценије одржавала стабилност девизног курса кроз правовремене, објективне интервенције на девизном тржишту у оба смера, чиме је допринела не само нижој базној инфлацији, већ и очувању поверења у пословно и инвестиционо окружење“, рекла је Табаковићева.
Према њеним речима, стабилан курс је кључни елемент монетарне и финансијске стабилности у Србији и има важну улогу у стварању повољног окружења за привреднике и грађане.

Високе девизне резерве

Она је нагласила и да су високе девизне резерве темељ отпорности земље на међународне поремећаје и да ће НБС и даље остати посвећена чувању стабилности динара према евру као основу макроекономске стабилности.
Гувернерка централне банке Србије је подсетила и да су за развој привреде као и платног екосистема од кључне важности стабилни и предвидиви услови пословања који се огледају у кретању макроекономских индикатора.
„Упркос изазовима које носи глобална неизвесност, НБС је пажљиво одмеравала своје одлуке, постепено пооштравала монетарну политику у борби са инфлацијом користећи све расположиве инструменте и доприносећи на тај начин очувању укупне макроекономске стабилности у земљи“, рекла је она.
Додала је да је без обзира на „вишедимензионалну кризу и када се многе развијене земље боре са рецесијом“, Србија успела да очува економски раст и забележи раст запослености.
„Након достизања врхунца инфлације у марту прошле године, она се од тада налази на стабилној опадајућој путањи и наставак њеног смањења очекујемо и у наредном периоду. Паду инфлације у великој мери је допринела монетарна политика одмереним, али правовременим повећањем каматних стопа, што је повољно утицало и на стабилизацију инфлационих очекивања“, рекла је Табаковићева.
Подсетила је и да је централна банка Србије оператер шест платних система и да је својим активностима обезбедила поузданост њиховог рада, као и сигурност и ефикасност извршавања платних трансакција у тим системима.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала