- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Од „летећег старта“ до озбиљних изазова – Новак после пола деценије дочекан са „повољним“ жребом

© AP Photo / Asanka Brendon RatnayakeНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2024
Пратите нас
Новак Ђоковић, најбољи тенисер света, сазнао је противнике на мастерсу у Индијан Велсу, где поход на титулу почиње од другог кола јер је као носилац слободан у првом. Извесно је да на самом старту не би требало да има проблема, међутим, од осмине финала српском асу неће бити лако.
Калифорнијско сунце, град са највећим процентом милионера у Сједињеним Америчким Државама, добри услови, све је то довело до тога да мастерс у Индијан Велсу буде назван „петим Гренд слемом“.
Тенисери обожавају да играју на овом турниру, па су тако говото увек ту и највећа имена, међутим ове године турнир ће бити посебан јер се после пола деценије враћа Новак Ђоковић.
Један од двојице најуспешнијих на овом турниру није био у могућности да игра на првом мастерсу у сезони због одлуке да се не вакцинише, а претходно се турнир није ни играо због корона вируса па је тако његово последње учешће било 2019. године.
Осим Новака, Индијан Велс добио је још једног повратника, Рафаела Надала који ће покушати да залет за вероватно последњу сезону у каријери ухвати баш на том месту.
Потенцијални сусрет двојице великана могућ је у полуфиналу, али да би до њега стигли потребно је проћи не тако лак пут.

„Летећи старт“

Не би требало да буде тешко Новаку на почетку турнира. У другом колу играће против бољег из дуела Шинтаро Моцизуки – Александар Вукић. С обзиром на то да је Јапанац квалификант веће шансе дају се Вукићу.
Александар је 69. рекет планете, а од почетка сезоне нема пуно успеха. Његови родитељи отишли су деведесетих година из Црне Горе, па је тако он одрастао и играо у Аустралији коју и данас представља.
Са Новаком никада није играо па би ово лако могао да буде, без потцењивања Вукића, један од оних мечева који је Новаков противник због великог притиска изгубио у свлачионици.
Треће коло такође не би требало да донесе проблеме. Потенцијални ривал најбољем на свету у тој фази је Томас Мартин Ечевери, тенисер који је скренуо пажњу тако што је објавио таблу колико му још АТП поена фали да стигне Новака, да би неколико месеци касније играо против њега.
У сва три међусобна дуела Новак је славио лако, па се тако већ показало да Аргентинац није пронашао начин да угрози српског аса, а такође му је тешко да опусти руку у тренуцима када игра против једног од највећих свих времена.

Крећу „проблеми“

После два лака меча Новак мора да ухвати добар залет за осмину финала јер га тамо вероватно чека сусрет са Угом Умбером или Томијем Полом.
Француски тенисер од почетка сезоне има две титуле, прву је освојио у Марсеју, а другу недавно у Дубаију где је редом елиминисао Гаела Монфиса, Ендија Марија, Хуберта Хуркача, Данила Медведева и на крају Александра Бублика.
У изузетној је форми Умбер, игра квалитетан тенис и тренутно је један од најнеугоднијих ривала, а слично се може говорити и о Томију Полу, који је освојио титулу у Даласу и који је играо финале у Делреј Бичу.
Српски ас зна са обојицом, али у овом мечу ко год буде био противник неће бити места за пуно осцилација, лошу енергију и грешке, јер ће Француз и Американац чини се, знати да искористе и најмањи пад концентрације.
После ове препреке следи још једна незгодна у четвртфиналу. Новак ће се потенцијално састати са Хубертом Хуркачом или Каспером Рудом, ако питате тенисере, то су двојица најфинијих момака на туру.
Али, ако би требало одабрати противника Новак би вероватно одабрао Норвежанина. Ниједан од њих нема победу против најбољег на свету, али разлика је у том што Руд нема ниједан добијен сет.
Хуркач је са друге стране изузетно опасан због свог сервиса и већ је извесно да уколико дође до овог меча гледаћемо тај-брејк(ове).

Најтежи задаци

За саму завршницу, као и обично, резервисани су они најтежи сусрети. Новак би у полуфиналу могао да игра против Данила Медведева, Холгера Рунеа или Тејлора Фрица.
Иако би међусобни скор одабрао Фрица, у овом тренутку тешко је одредити ко би био најлакши ривал за срског аса. Делује да сва тројица још увек нису нашли своју упечатљиву, најбољу форму.
Медведев није успео да одбрани титулу у Дубаију, мада је против Новака увек мотивисан и тешко је поверовати да би он био лак задатак. Са друге стране, Руне је добро почео сезону играјући финале у Бризбејну, али онда су уследиле поновне промене у тиму и поновно тражење форме.
На крају, ту је Фриц који никада није успео да победи Новака, али му је Аустралији узео један сет.
Ко год се буде нашао са друге стране Новак ће и у овом мечу бити фаворит, али ће то ипак бити меч где ће морати да игра на својих сто одсто.
Највећи спектакл остављен је за сам крај јер Ђоковић само у финалу може да се сретне са Карлосом Алкарасом и Јаником Синером. За српског аса било би далеко боље да му противник буде млади Шпанац јер је Синер тренутно играч са најбољом формом од свих.
Италијан је на Аустралијан опену освојио своју прву Гренд слем титулу, затим је стигао и до трофеја у Ротердаму, а када се са друге стране погледају честе Алкарасове повреде и евидентни пад форме, јасно је против кога би било теже.
Никада не треба отписати изненађења па је зато вредно помена да су од Новака на супртоној страни жреба још и Андреј Рубљов, Саша Зверев и Стефанос Циципас.
Турнир почиње у среду шестог марта, а Новак би на терену требало да буде у суботу.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2024
СПОРТ
Новак играо са холивудском дивом – „Натерала ме је да се помучим“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала