Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Епархија рашко-призренска: Очекујемо да Приштина дозволи упис земљишта Високих Дечана

© Sputnik / Петар ВујанићМанастир Високи Дечани је задужбина краља Стефана III Дечанског и цара Душана. Градња је завршена 1335. године, а фреске су завршене око 1350. године. Манастир је посвећен Христу Пантократору и Вазнесењу Господњем - Спасовдану.
Манастир Високи Дечани је задужбина краља Стефана III Дечанског и цара Душана. Градња је завршена 1335. године, а фреске су завршене око 1350. године. Манастир је посвећен Христу Пантократору и Вазнесењу Господњем - Спасовдану. - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2024
Пратите нас
Епархија рашко-призренска саопштила је да ни њих ни манастир Високи Дечани нико из приштинских институција није контактирао у вези са извршењем одлуке уставног суда у Приштини о враћању имовине манастиру, али је истакла да очекује да ће приштинске власти коначно да упишу земљу манастира у катастар.
У одговору Епархије медијима, поводом најновијег развоја догађаја око питања земље манастира Дечани и осам година неизвршавања одлуке Уставног суда тзв. Косова, објављеном на платформи X, подсећа се на изјаве највиших приштинских званичника протеклих година да одлука тог суда о манастирској земљи наводно није легално донета и да не може бити извршена, као и да о њој треба да се води некакав дијалог са Црквом.
Подсећа се и да је Епархија након консултација које је имала са правним саветницима и више контаката са међународним представницима у Приштини, изнела став да се око те одлуке тзв. уставног суда, која је обавезујућа и коначна, не може водити никакав дијалог, нити правити договор, јер је то противно законским принципима у свим демократским друштвима.
Додаје се и да се Епархија обраћала и централном катастру тзв. Косова који има пуно право да упише земљу, чиме би се аутоматски ажурирало катастарско стање имовине манастира на општинском нивоу, будући да је општина Дечани годинама одбијала да изврши одлуку уставног суда.
Из Епархије наводе и да је уставни суд такође саопштавао да одлука мора да се спроведе, али да није било разумевања нити спремности ни локалног централног катастра тзв Косова да се одлука изврши, без икаквог образложења.
„Наш случај је константно био пребациван са општинског на централни и са централног на општински ниво и на тај начин се упорно избегавало извршење одлуке осам година. Зато очекујемо да косовске институције коначно ураде свој део посла у складу са законом и упишу нашу земљу у катастар и манастиру издају уредан поседовни лист у складу са судском пресудом. Сматрамо да би то био значајан корак за владавину права“, додају из Епархије.
Истичу да је, што се тиче спремности за дијалог у циљу унапређења живота и решавања практичних питања, Српска православна црква увек била и остала отворена за разговор са свим људима добре воље, што се на делу показивало свих ових година.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала