- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

На северу Нигерије отето више од 100 ученика

© AP Photo / Olamikan GbemigaПолиција Нигерије у Абуџи
Полиција Нигерије у Абуџи - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2024
Пратите нас
Наоружани људи киднаповали су данас најмање 100 ђака на северу Нигерије, изјавили су становници и власти.
Званичници покушавају да потврде тачан број ученика отетих у нападу, али их је било много више од 100, рекао је Саласи Муса, председавајући области Чикун у држави Кадуна, где се инцидент догодио, пренео је АП.
Нападачи су упали у државну основну школу у граду Курига у Чикуну убрзо након јутарњег окупљања у 8 часова, узевши за таоце скоро 200 ученика пре него што је стигла помоћ, рекао је Џошуа Мадами, локални омладински лидер.
"Док разговарамо, људи записују имена своје деце која су данас отишла у школу и нису се вратила. Након тога знаћемо тачан број несталих", рекао је Салису Ахмед Курига, коме је нестало троје млађе браће, пренео је Ројтерс.
Родитељи су рекли да су по доласку у школу наоружани нападачи повремено пуцали пре него што су отели десетине ученика и нестали.
Школу похађају основци и средњошколци.
Снаге безбедности и владина делегација стигле су у град неколико сати касније. Потрага је у току.
"Влада покушава да уради оно што може са безбедносним агенцијама како би видела како може да их спаси", рекао је Муса.
Отмице ради откупа постале су честе на северу Нигерије и оне ометају свакодневни живот и спречавају хиљаде деце да похађају школу.
Последња већа отмица школске деца догодила се у јуну 2021. године када су наоружани нападачи одвели више од 80 ученика у нападу на школу у северозападној држави Кеби.
Исламски екстремисти киднаповали су ове недеље најмање 200 особа, углавном жена и деце, расељених услед насиља које потреса североисток Нигерије, саопштила је раније данас канцеларија Уједињених нација у тој земљи.
Из УН наводе да су жртве отмице напустиле кампове за расељење у потрази за дрвом за огрев у области Гамбору Нгала, у држави Борно, када су упале у заседу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала